Tuinklussen in september

In september worden de dagen merkbaar korter en de nachten gevoelig frisser, maar de maand heeft nog heel wat in petto! Het kan nog flink nazomeren en er valt nog heel wat te beleven, want het (moes)tuinseizoen is nog lang niet voorbij. Sommige planten bloeien juist nu en er zijn nog genoeg klusjes te doen.

Het is ook tijd om na te denken over het inrichten van de voederplek voor de tuinvogels. Zo kunnen we binnenkort weer genieten van het vrolijke gezelschap van onze gevederde vrienden.

  • Snoei hagen: als het goed is, heeft jouw haag een eerste snoeibeurt gekregen in het voorjaar. Nu mag de haag een tweede keer gesnoeid worden. De planten zijn gestopt met groeien dus hoog tijd om ze terug een mooie, strakke vorm te geven. Taxushagen groeien trager en hebben genoeg aan 1 snoeibeurt in het voorjaar.
    Het snoeien of scheren van hagen doe je best op een bewolkte, droge dag om verbranding van de planten te voorkomen. Scheer de zijkanten van de haag in een lichte tapse vorm (bovenaan smaller dan onderaan) zodat het zonlicht ook de onderkant van de haag kan bereiken. Gebruik steeds scherp en proper snoeimateriaal.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen uit rozen: zo blijf je nieuwe bloei stimuleren en bloeien ze nog een tijdje verder.
  • Gazon: met een prikrol of priksandalen kan je gaatjes in het gazon prikken. Hierdoor breek je de bodem open waardoor de voedingsstoffen en zuurstof beter tot bij de wortels van het gras kunnen. Als het dan regent kan het regenwater makkelijker in de bodem dringen. Hierdoor geef je het gras een boost en kan je het gazon nieuw leven inblazen. Het is bovendien de maand om het gazon te bemesten of te voeden met kalk afhankelijk van de pH-waarde van de bodem. Twijfel je, doe dan eerst de test met een pH-meter. Wil je graszoden leggen of een nieuw gazon zaaien dan is het nu ook het moment. De bodem is nog warm genoeg en het gras zal nog goed kunnen wortelen voor de winter aanbreekt. Water Saver van Barenbrug blijft bij langdurige droogte groen. Door zijn unieke samenstelling is het bestand tegen langdurige droogte. Kale of bruine plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid met herstelgazon.
  • Plant en vermenigvuldig: ook vaste planten zullen nog profiteren van de warme bodem. Planten die nu worden aangeplant zullen het volgende seizoen een voorsprong hebben. Voor het echt koud wordt zijn ze goed geworteld. Vaste planten die te groot zijn geworden, kan je een verjongingskuur geven door ze terug te snoeien, uit te graven en met de spade in stukken te delen. Plant de nieuwe stukken in een afzonderlijk plantgat met wat extra potgrond en geef ze voldoende water.
    Groenblijvende struiken en coniferen mogen nu verplant worden als je ze een nieuw plekje in de tuin wilt geven.
  • Vul bloembakken: de meeste eenjarige planten, die de tuin deze zomer hebben opgefleurd, zijn uitgebloeid of niet zo mooi meer. Vervang ze door winterheide, viooltjes, sierkolen, chrysanten, klimop en siergrassen. Ze geven de tuin opnieuw wat leven, net zoals de opvallende kleuren van sierpompoenen.
  • Plant bloembollen: de voorjaarsbloeiende bloembollen zijn vanaf begin september terug te verkrijgen in onze webshop. Het aanbod is zeer uitgebreid. Maak een keuze tussen tulpen, narcissen, anemonen, krokussen, sieruien,... en let op de verschillende hoogtes, bloeikleuren en bloeitijden om tot een mooie combinatie te komen. Voor een meer natuurlijke look, kan je de bloembollen met de losse hand over de border uitstrooien en ze planten op de plaats waar ze terecht zijn gekomen. Of maak een bloembollenlasagne. Dahlia's bloeien tot ver in oktober. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om langer van hun kleurenpracht te genieten.
  • Inspirerend
  • PLEZIERIG
  • BETROUWBAAR
  • BETAALBAAR
  • TOEGANKELIJK