Vijf exotische vruchten om van te smullen
Passievruchten, granaatappels, lychee’s, ananassen… Ze doen je meteen wegdromen van tropische stranden, helderblauw water en zonovergoten oorden. Tegenwoordig vind je in de supermarkt een verrassend ruim aanbod aan exotisch fruit. Vaak hebben ze bijzondere namen, uitgesproken smaken en een opvallend uiterlijk. En als extra troef: ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. In dit artikel stellen we vijf van deze tropische toppers aan je voor.

De passievrucht
De paarse passievruchten die je in de supermarkt vindt, zijn heerlijk zoet en afkomstig van de klimplant Passiflora edulis forma edulis. Oorspronkelijk groeit deze plant in Zuid-Amerika, maar intussen wordt hij wereldwijd in tropische gebieden geteeld. Ook bij ons kan de plant in de tuin een decoratieve meerwaarde bieden dankzij zijn opvallende bloemen, al zijn de vruchten in ons klimaat meestal niet eetbaar.
Naast de paarse variant bestaan er nog tal van andere soorten, zoals de oranje Granadilla. Passievruchten zijn makkelijk te eten: snijd ze doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. De eetbare pitjes geven een frisse toets aan desserts en smoothies.
Deze exotische vrucht zit boordevol gezonde stoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en fytonutriënten, en is bovendien rijk aan kalium. Regelmatige consumptie zou een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid.
Een passievrucht is rijp als ze paars kleurt - en hoe meer rimpeltjes de schil vertoont, hoe zoeter de smaak.
De Kaki
Deze vrucht staat ook bekend als de “vrucht van Zeus”, een naam die verwijst naar de botanische benaming Diospyros, waarbij Dios "god" betekent en pyros "vrucht". Ze is een variëteit van de persimmon, waartoe ook de Sharonvrucht behoort. Oorspronkelijk komt de vrucht uit landen als Korea, Thailand, Japan, Vietnam en China. Later werd ze ook geïntroduceerd in onder andere Florida, Frankrijk, Italië en Spanje.
Qua uiterlijk lijkt een kaki op een oranje vleestomaat, met een dunne, glanzende schil. De smaak doet denken aan een mix van peer en abrikoos. Kaki’s zijn het lekkerst als ze volledig rijp en zacht zijn, want onrijpe vruchten bevatten tannine - een stof die een wrange, droge smaak veroorzaakt.
In China wordt de kaki al eeuwenlang gebruikt om haar geneeskrachtige werking. Ze zou onder andere koortsverlagend werken, de bloeddruk reguleren, helpen tegen diarree en haaruitval, en zelfs een positieve invloed hebben bij stralingsziekten en tumoren.


De mangoestan
De mangoestan, ook wel mangosteen genoemd, is een tropische bes die groeit aan een traag groeiende, groenblijvende boom die wel 25 meter hoog kan worden. Oorspronkelijk komt de vrucht uit Zuid-Azië, waar ze al eeuwenlang gewaardeerd wordt om haar geneeskrachtige werking. Bij ons is de mangoestan minder bekend en slechts beperkt verkrijgbaar, meestal tussen februari en mei. Je vindt het sap wel vaker terug in de superfoodafdeling.
Mangoestan zit boordevol voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, kalium en vitamine C. Maar vooral de aanwezigheid van xanthonen maakt haar bijzonder. Deze krachtige antioxidanten helpen schadelijke stoffen in ons lichaam onschadelijk te maken en ondersteunen zo onze gezondheid.
De bes heeft een dikke, leerachtige schil die het sneeuwwitte vruchtvlees binnenin beschermt. Net als bij een mandarijn bestaat het vruchtvlees uit partjes. De smaak is heerlijk fris en zoet, en doet denken aan druiven of aardbeien. Zo lekker zelfs, dat je haar eigenlijk puur moet eten - zonder toevoegingen.
Physalis of ananaskers
Physalis peruviana, beter bekend als ananaskers, is een stevige, kruidachtige plant die tot wel twee meter hoog kan worden. Oorspronkelijk komt ze uit het Andesgebergte, maar tegenwoordig wordt ze wereldwijd geteeld - ook in België en Nederland.
De plant draagt kleine bessen die omsloten zijn door een fijn, papieren vliesje. Wanneer je ze in de winkel koopt, is dat vlies vaak al verdroogd. Binnenin zit een goudgele bes met een licht zurige smaak en veel kleine zaadjes. Je ziet ze vaak opduiken als decoratie op taarten of als smaakmaker op een kaasplankje.
Ananaskersen zijn bijzonder voedzaam: ze bevatten een van de hoogste concentraties plantaardige eiwitten onder de fruitsoorten, wat ze ideaal maakt voor sporters. Daarnaast zijn ze rijk aan antioxidanten, die ontstekingsremmend werken en mogelijk een gunstige invloed hebben op bloeddruk en bloedsuiker.
Ze smaken heerlijk vers, maar ook gedroogd geven ze een frisse toets aan allerlei desserts.


De granaatappel
Aan de doornige takken van de granaatappelstruik groeien deze heerlijke, opvallende vruchten. Punica granatum vindt zijn oorsprong in Perzië, maar wordt al eeuwenlang geteeld rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten, Afghanistan en India.
De granaatappel is rond, rood en omhuld door een stevige schil. Binnenin zitten honderden kleine, sappige pitjes die boordevol voedingsstoffen zitten en een echte boost geven aan je weerstand. De vrucht is rijk aan antioxidanten en bevat tal van vitaminen, waardoor ze tot de gezondste fruitsoorten ter wereld behoort.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat granaatappels kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde kankers, hart- en vaatziekten, Alzheimer en diabetes. En het mooiste van alles? Ze zijn ook gewoon heel lekker. Genoeg redenen dus om ze vaker op het menu te zetten.
Wil je de pitjes makkelijk verwijderen zonder je keuken onder het sap te zetten? Snijd de vrucht doormidden, hou een helft boven een kommetje en druk lichtjes uit. Met een lepel tik je eenvoudig de pitjes los.