Eekhoorns in de tuin: aantrekken en voederen

De eekhoorn dankt zijn hoge aaibaarheidsfactor aan zijn riante pluimstaart en diepzwarte ronde kraalogen. In de winter wordt dit nog aangesterkt door zijn schattige oorpluimen. Hoewel hij vooral in bossen leeft, zie je hem ook vaak in tuinen aan de bosrand of dichtbij een park.

Het is een razendsnelle boomklimmer, vooral actief in de ochtend en na zijn middagdutje. Tijdens een rustige boswandeling in de herfst heb je een grote kans om dit onmiskenbare dier te zien. Of misschien woont er zelfs één in jouw tuin?

Wat eet een eekhoorn?

De eekhoorn is een omnivoor maar zijn dieet bestaat vooral uit plantaardige voeding. In de herfst geniet hij volop van het rijke aanbod noten en zaden, zoals beukennootjes, hazelnoten, tamme kastanjes, dennenappels en okkernoten. Eikels van de inheemse zomer- en wintereik staan op nummer één. Eikels van de Amerikaanse variëteit en moeraseik daarentegen bevatten teveel looizuren wat ze niet goed kunnen verteren. Deze laten ze dus liever links liggen zolang er nog genoeg aanbod is van andere soorten. De onderkaak helften kunnen los van elkaar bewegen waardoor ze makkelijk noten kunnen kraken. Verder smult hij van zwammen, bessen en graaft hij graag een smakelijke truffel op. Hij weet dus zeker wat lekker is!

In de herfst eten eekhoorns hun buikje vol om genoeg vetreserve op te bouwen voor de winter. Daarnaast leggen ze een voedselvoorraad aan door noten en zaden op verschillende plekken in het bos te verstoppen, vaak net onder de grond of in een boomholte. Hun uitstekend reukorgaan stelt hen in staat om de voorraden later terug te vinden, als er zolang niemand anders ermee vandoor is gegaan. Toch vergeten ze soms een plek waardoor de eekhoorn onbedoeld bijdraagt aan de verspreiding van zaden die dan kunnen ontkiemen.

In het vroege voorjaar, wanneer voedsel schaars is, doen ze een beroep op hun voorraden en eten ze ook boomknoppen en jonge scheuten. In de lente vullen ze hun dieet aan met bloesems, insecten en nu en dan een vogelei of zelfs een jong vogeltje. Maar wees gerust, hun impact op de vogelpopulaties blijft beperkt.

Eekhoorns in de tuin

Woon je in een bosrijk gebied dan is de kans groot dat er vroeg of laat een eekhoorn in jouw tuin opduikt. Vooral tuinen met beuken, inheemse eiken, hazelaars of andere zaad- of besdragende soorten zijn in trek. Met onze tips lok je de eekhoorn naar je tuin en kan je hun stuntwerk van dichtbij bewonderen.

  • Maak jouw tuin aantrekkelijk met inheemse bomen die voor hen iets te bieden hebben en zorg dat ze van boom naar boom kunnen springen.
  • Richt jouw tuin in met een nestkast en bied in het najaar voeder aan in een voederhuis voor eekhoorns. Een buffet van zonnebloempitten, ongezouten pindanoten, walnoten, hazelnoten, fruit of een voedermix speciaal samengesteld voor deze dieren zullen ze zeker niet afslaan. Het helpt hen de winter goed door te komen.
  • Plaats ook een schaal met vers water want eekhoorns moeten regelmatig drinken. Maar zorg ervoor dat de huiskat niet in zijn buurt kan komen.
  • Hang een woonhuisje op met meerdere ingangen. Hij kan het gebruiken om in te slapen of in te schuilen en niet alleen in de winter.
  • Eekhoorns eten tijdens de lente en zomer ook insecten. Door jouw tuin natuurlijk in te richten en aantrekkelijk te maken voor insecten, help je dus onrechtstreeks ook de eekhoorn. Het belang van biodiversiteit komt hier opnieuw aan bod.
    Neem een kijkje in onze webshop onder de rubriek eekhoorns en ontdek de verschillende modellen voeder- en woonhuisjes en gespecialiseerd voeder.Eekhoorn in de tuin
  • Inspirerend
  • PLEZIERIG
  • BETROUWBAAR
  • BETAALBAAR
  • TOEGANKELIJK