Tuinklussen in het voorjaar

De lente is officieel begonnen. In huis verwelkomen we vrolijke konijntjes, schaapjes en kuikentjes in onze vrolijke paasdecoratie. Maar buiten in de tuin kan de lentesfeer ook niet vergeten worden natuurlijk. Dus voor al die kriebelende groene vingers, hebben we een lijstje gemaakt van de tuinklussen in het voorjaar.

De siertuin

Eindelijk kunnen we ook in de siertuin volop aan de slag. Niet enkel fleuren we onze tuin op met prachtige voorjaarsbloeiers in de mooiste kleuren van de regenboog, we schenken ook aandacht aan onze vaste planten. Oudere vaste planten kan je nu scheuren en opdelen. Zo zorg je voor extra groei en verjonging van de plant. Verder planten we ook nieuwe vaste planten aan in de border en ruimen ze tegelijkertijd op. Verwijder oud loof en snoei waar nodig. Zo snoei je bijvoorbeeld best je rozen in maart. Scheer nu ook nog de hagen die in het najaar geen beurt kregen om ze een frisse start te geven.

De winter is voorbij

Winterbescherming halen we stilletjes aan weg uit onze tuin, de overwinterende kuipplanten gaan ook richting de tuin op een beschutte plaats uit de wind in de zon en we denken al vooruit aan de zomer met het planten van zomerbloeiende bloembollen zoals gladiolen, dahlia’s of begonia’s. Een prachtig gezaaide bloemenweide kan deze zomer niet ontbreken in jouw tuin, dus kies nu je zadenmengels.

Wist je dat je nu al kan ingrijpen om een slakkeninvasie later in het jaar te voorkomen? Start nu al met het bestrijden van slakken met de juiste producten en bescherm je jonge plantjes.

Het gazon

Na de winter is jouw gazon waarschijnlijk niet meer in de beste staat. Tijdens het voorjaar herstellen we het gras zodat we op een mooie lentedag kunnen genieten van de eerste warme stralen op ons groen tapijt. Naast het voorjaarsonderhoud kunnen we ook nog het onkruid verwijderen uit het gazon en tussen de terrastegels, de graskanten afsteken en eventueel afboording plaatsen.

De moestuin

De start van de lente is ook hét signaal om te starten in de moestuin. Binnen kan je starten met het voorzaaien van tomaatjes, paprika’s, pepers en veel meer. Als je hier nog niet mee gestart bent natuurlijk ;)  In de moestuin buiten kunnen we ook volop aan de slag. Aardappels poten, zaaien in volle grond, en hier en daar een groenteplantje planten. De moestuin krijgt in de lente opnieuw vorm.

Last but not least: een beestige lente

Vliegend, zwemmend of kruipend: we vergeten niemand in de tuin. Hang insectenhotels op om vroege hommels en vlinders te beschermen tegen de nog koude nachten. De tuinvogels blijven we natuurlijk ook nog voederen, maar we schakelen over op een voorjaarsdieet die minder vet is. En in mei legt iedere vogel een ei, dus vergeet zeker niet om nestkastjes op te hangen of oudere kastjes uit te kuisen. Als laatste denken we ook aan de vissen in onze vijver en maken we de vijver lenteklaar. Want eenmaal de temperaturen stijgen en boven de 10° gaan, worden ook de vissen opnieuw actief.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media