Gazon bekalken

Stap 1
Hoe herkent u een zure bodem?

Een zure bodem is te herkennen aan het opkomen van mos. Iedere bodem zal jaarlijks een natuurlijke verzuring ondergaan, o.a. door zure regens. Vooral naar de winter toe zal dus er een verzuring van de bodem optreden.

Stap 2
Hoe kan u een verzuurde bodem terug herstellen?

Dankzij het gebruik van kalk kan de zuurtegraad van de bodem hersteld worden. Daarnaast zorgt kalk er ook voor dat een betere opname van voedingsstoffen mogelijk is.

Stap 1
Wanneer kan u het gazon bekalken?

De ideale periode om het gazon te bekalken is vanaf november, vóór een periode van regen. De bodem krijgt dan voldoende tijd om de kalk op te nemen en de zuurtegraad te herstellen voordat de temperaturen terug gaan stijgen in het voorjaar.

Stap 2
Welk product kan u hiervoor gebruiken?

Om de verzuurde bodem te herstellen gebruiken we kalk. Wanneer we echter kalk verrijkt met magnesium gebruiken, zorgt dit er bovendien voor dat uw gazon een mooie, diepgroene kleur krijgt

Stap 3
Hoe dient u het gazon te bekalken?

Voor de hoeveelheid kalk houdt u best rekening met de volgende regel: gebruik één tot anderhalve kilo kalk per 10 m2 gazon. De beste manier om te bekalken is in twee richtingen. Maak het uzelf gemakkelijk en gebruik een strooimachine om de kalk over het gazon te verdelen. Om de zuurtegraad van de bodem optimaal op peil te houden en mos op een duurzame manier aan te pakken, dient u de bekalking jaarlijks te herhalen. Indien het gazon met enorm veel mos te kampen heeft, kan u de bekalking eventueel nog eens herhalen in het voorjaar.

Weetjes
  • Denk er aan om het gras nooit té kort te maaien. Het is aan te raden om het gras niet korter te maaien dan 3cm.
    Vooral naar de winter toe mag het gras wat langer blijven.
  • Het gazon heeft net als andere planten licht, water en ook voldoende voedingsstoffen nodig. Probeer daarom het gazon regelmatig te bemesten, minimaal 3 keer per jaar; in het najaar (vóór de bekalking), in het voorjaar en in de vroege zomer.