De moestuin in augustus

We zijn halverwege de zomervakantie, hebben al heel wat fijne dagen in de tuin achter de rug met vrienden en familie en ook onze moestuin verblijdt ons volop met heerlijke groenten en fruit. Maar het stopt hier niet! Ook in augustus valt er nog heel wat te beleven in de moestuin.

vader en kinderen verzorgen tomatenplant

Oogsten uit de moestuin in augustus

In augustus kan je tal van groenten oogsten: zomerandijvie, augurken, late bloemkolen, boontjes, broccoli, doperwten, rapen, courgette, koolrabi, komkommer, knoflook, prei, rammenas, rode kool, schorseneren, sla, tomaten, uien, wortelen, ….

En in de fruittuin oogsten we: rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen, wijnbessen… Als je geluk hebt, kan je zelfs bijna druiven gaan oogsten! Om te controleren of vroege appel- of peervariëteiten klaar zijn, kan je het stuk fruit een kwartslag draaien. Komen ze gemakkelijk los? Dan kan je verder oogsten!

In de kruidentuin kunnen we steeds heerlijke verse kruiden oogsten terwijl we koken: basilicum, rozemarijn, thijm of oregano zijn echte smaakmakers in de zomer!

TIP: Wanneer je kleinfruit zoals bessen, aardbeien of frambozen oogst, neem je best een platte, brede mand. Zo wordt je fruit niet geplet onder het gewicht en blijft alles mooi vers.

Zaaien & planten in augustus

Het is nog te vroeg in het jaar om de grond kaal te laten in de moestuin, er zijn nog zoveel mogelijkheden om te zaaien. De grond is nog warm, dus maak vlug enkele zaaiplannen bij zodat je tot diep in het najaar kan oogsten. Let wel op, je kiest hiervoor best de wintervariëteiten van groenten.

man plant saladeplantjes

Wat kun je zaaien of planten?

  • Zaai nog vlug wat veldsla, rucola, pluksla of eikenbladsla en enkele specifieke winterrassen. Ook winterspinazie of winterpostelein zijn leuke opties als bladgroente.
  • De liefhebbers van radijzen kunnen wanneer het wat afkoelt herfstsoorten zaaien.
  • Enkele andere vlugkiemende groenten zijn knolvenkel, bladmosterd of Chinese kool.
  • Geen nieuwe groenten meer planten? Kies dan voor een groenbemester. Niet enkel houdt deze de bodem bedekt, het onderdrukt onkruid en zorgt bij het afsterven voor extra bemesting voor de bodem.

TIP: De derde week van augustus is de ideale periode om een nieuw aardbeienbed aan te leggen. Zo krijgen de plantjes voldoende tijd om te groeien voor de winter.

Snoeien in augustus

Tijdens de maand augustus blijven we nog steeds de tomaten toppen en dieven om de groei van de vruchten zoveel mogelijk te stimuleren. Je kan ook de bladeren rondom de vruchten weghalen zodat de zon ze gemakkelijk kan bereiken.

Hoe je moestuin in het oog

  • Aardappelloof van aardappelen die gerooid zijn, gooien we weg, maar niet op de composthoop. Dit omdat aardappelloof veelal ziektekiemen bevat.
  • Frambozentakken die vrucht gedragen hebben, snoeien we weg, net boven de grond. Ook deze gaan richting het afval en niet de composthoop om dezelfde reden.
  • Het is het moment om stekken te nemen van kruiden zoals laurier, rozemarijn en salie.
  • Hou je tomatenplanten goed in de gaten en bij de eerste tekenen van de tomatenplaag, snoei je best alle aangetaste bladeren weg om verdere verspreiding tegen te gaan.

En vergeet niet, blijf zeker nog water geven tijdens droge periodes en wieden kan ook zeker geen kwaad!

vrouw verzorg frambozen struik

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven