Zelf jouw eigen groenten kweken

Als je de tuinierskriebels voelt, dan kan je eraan denken om zelf groenten te kweken. Een eetbare tuin waarin je je eigen groenten zaait of je eigen groenten plant en dan ziet groeien, is niet enkel leuk, het geeft ook een enorme voldoening. Daarnaast is je eigen groenten kweken ook nog eens budgetvriendelijk én gezond.

Hoe groenten kweken?

Er bestaan verschillende manieren waarop je kan moestuinieren. Een veel gemaakte keuze is om groenten te kweken in de tuin. Je kan groenten kweken in volle grond in de open lucht, maar je kan ook groenten kweken in een serre of kas. Daarnaast kan je ook groenten kweken in bakken of zelfs groenten kweken in potten.

Groenten kweken in potten en bakken is ideaal voor mensen die willen groenten kweken zonder tuin, bijvoorbeeld om groenten te kweken in huis of groenten te kweken op je balkon. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!

Groenten zaaien

Als je graag alles zelf kweekt, is het ideaal om je groenten te zaaien. Dan zie je de groenten opgroeien vanaf het eerste sprietje. Voldoening verzekerd! Op deze manier kan je bijvoorbeeld ook kiemgroenten kweken. Kom langs in de winkel en ontdek ons ruim assortiment zaden. 

Groenten planten

Groenteplantjes

Als je sneller groenten wilt, en geen geduld hebt  om zelf groenten te zaaien, dan is het aanbod kant-en klare groenteplanten een goede oplossing. Vanaf januari beginnen de groenteplantjes stilletjes aan terug te komen in de winkel. In het voorjaar is het grote assortiment groenteplanten compleet. Wanneer je de groenteplantjes koopt in de winkel, zijn ze in feite klaar om onmiddellijk geplant te worden.

Let hierbij wel op: Wanneer je groenteplanten in de wintermaanden aankoopt is het belangrijk dat je de groenten in de serre plaatst of binnenshuis je groenten verder kweekt. Zo voorkom je dat je plantjes kapot gaan ten gevolge van winterse omstandigheden.

Geënte groenten? 

Wist je dat er sommige van onze groenteplantjes geënte groenteplanten zijn? Dit houdt in dat het bovenste deel van een plant bevestigd is op een onderstam van een andere plant die zeer groeikrachtig en ziekteresistent is. Ze laten deze planten samengroeien om zo meer productie van de planten te krijgen.

Perfect dus om gemakkelijk groenten te kweken en toch veel opbrengst te hebben. Denk maar aan komkommer, paprika of aubergine als groenten planten.

Aardappelen kweken

Naast groenten vind je in ons tuincentrum vanaf midden januari ook een uitgebreid aanbod plantaardappelen, plantajuinen en plantknoflook. Als de aardappel bij jullie ook een vaste waarde op het bord is, kan je zeker eens kijken om ze zelf te telen. Aardappelen uit eigen tuin hebben een bijzondere smaak en de vaak grote opbrengst  zorgt ervoor dat ze zeker de moeite waard zijn om zelf te telen. Denk er ook  aan ajuin en look te planten, deze zullen je zelfgekweekte groenten en aardappelen extra op smaak brengen. Een perfecte combinatie.

Als je nog meer smaak zoekt in je keuken, moet je zeker eens ons uitgebreid assortiment kruiden bezoeken. Deze kan je net als groenten binnen kweken, kweken in kweekbak, of buiten in de moestuin. De meeste kruiden zijn ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Wist je zelfs dat we een uitgebreid aanbod biologisch geteelde kruiden hebben? Goed voor jou en voor het milieu.

  • Graag nog meer informatie? 

    Ook voor advies en tips kan je bij Floralux terecht. Laat je adviseren door onze medewerkers, of kijk verder op de website naar onze Tuintips. Hier vind je bijvoorbeeld hoe je sla plant en tomaten kweekt.

    Ontdek er hier meer over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven