6 tuintrends voor 2022

Of je net begint aan de inrichting van je tuin of er in 2022 een fris lentebriesje door wilt laten waaien, deze tuintrends zullen je ongetwijfeld inspireren. Dit jaar worden trends van de voorbije jaren versterkt, maar kwamen er ook een paar nieuwigheden bij. Daardoor geef je gemakkelijk een trendy toets aan je tuin of kan je ervoor kiezen om het roer helemaal om te gooien.

Something old & something borrowed

Groen speelt vaak een hoofdrol in de tuin. Niet op zijn minst omdat veel mensen toch wel wat planten in hun tuin hebben staan, maar in 2022 krijgt de kleur een belangrijkere rol. Het wordt dan ook de basiskleur van elke trendy tuin. Dat betekent niet alleen veel planten, maar ook groene accessoires en meubilair. Wie volledig wilt inspelen op de trend kiest voor saliegroen, gecombineerd met grijs, bruin of beige. Deze subtiele kleuren brengen gegarandeerd rust in je tuin en creëren een natuurlijke sfeer. We kiezen daarom ook niet meer voor heel verfijnde afwerkingen. Een pad bestaat in 2022 bv. uit grote, ronde stenen of mulch.

Tip: je hoeft geen grote tuin te hebben om op deze trend in te spelen. Werken in de hoogte is namelijk ook helemaal in. Het groene komt terug in je klimop en hangplanten, terwijl de andere natuurlijke kleuren terug te vinden zijn in je houten schutting of het touw dat je heel veelzijdig kan gebruiken.

Over groen gesproken, groen is tegenwoordig meer en meer een levensstijl die je dankzij de vele mogelijkheden ook kan doortrekken naar je tuininrichting. Ga voor gerecycleerd hout of duurzaam Dit roest niet en gaat daarom jaren mee. Kies voor een natuurlijke, houten afrastering en meubels, biologisch verantwoorde producten en planten die de biodiversiteit in stand houden en verbeteren. Zo houd je je stukje groen zo groen mogelijk.

Ook je verwarmings- en lichtelementen in je tuin kunnen natuurlijk zijn. De vuurschaal en varianten waren in 2021 een onmisbaar element voor gezellige avonden in je tuin, dus nemen we de trend maar al te graag mee naar 2022. Vuurkorven, buitenkachels, vuurschalen en zelfs tafelhaarden. We verzamelen nog steeds met veel plezier rond een warm vuurtje om de dag af te sluiten en daar hebben we niet per se een zomers zonnetje voor nodig.

Something new

Misschien zijn die groene tinten in je tuin minder je ding? Dan kan je inspelen op een andere kleurentrend die in 2022 volop aanwezig is: een kleurrijk, bohemian vakantiegevoel in eigen tuin. Denk aan vrolijke, felle kleuren, patchwork, kussens met patronen,… Die sfeer kan je ook laten terugkomen in je planten. De Dipladenia is een Tropische plant (héél zomers dus) met opvallende bloemen en past naadloos bij de bohemian aankleding van je tuin. Daarnaast bloeit hij tot in november en heeft hij weinig onderhoud en water nodig. Door het water dat je met deze plant bespaart, mag je je tuin ook een beetje klimaatbewust noemen. 2 trends in 1 plant 😉

Een trend die dankzij thuiswerken al aanwezig was, maar in 2022 heel sterk naar voren geschoven wordt, heeft te maken met hoe we onze tuin zien. De tuin is niet gewoon een deel van je woning, het is een verlengstuk ervan.Thuiswerken kan namelijk de kans bieden om in je tuin te werken, weliswaar op een andere manier dan je normaal zou doen. Verplaats je bureau naar de veranda of plaats een afdak of pergola. Ook wie niet thuiswerkt kan deze trend toepassen. Wat dacht je van een open keuken (al dan niet met leuke bar) of woonkamer? Een gemakkelijke manier om hierop in te spelen, die niets hoeft te kosten, is de deuren van de ruimte die uitkomt op je tuin volledig openzetten. Het ruimtegevoel en het gevoel dichter bij de natuur te zijn krijg je er onmiddellijk bij.

Ongetwijfeld new is de trend om smarttechnologie meer en meer in huis te gaan gebruiken, maar ook je tuin biedt mogelijkheden. Een voor de hand liggende technologie in je tuin is smartverlichting en je hoeft er geen liefhebber van smarttechnologie voor te zijn. Licht is namelijk een sfeermaker die zonder veel moeite de gezelligheid naar nieuwe niveau’s tilt. Je kan de technologie ook inzetten bij je tuinklussen. Zo zijn er sproeiers die zelf weten hoeveel ze moeten sproeien en wanneer op basis van omgevingsfactoren zoals type grond en weersomstandigheden en zijn er robotmaaiers die mensen en dieren herkennen en hiermee rekening houden wanneer ze je gras maaien.

Voor welke trendy tuin kies jij in 2022? Toon het ons zeker via sociale media, zodat wij kunnen meegenieten van je stukje groen. Of koos jij voor meer kleur? 😉 We zijn alvast benieuwd!

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media