Hoe maak je een herfstkrans in 9 stappen?

Een herfstkrans is een win-win. Hij ziet er gezellig uit, brengt herfstsfeer, maar is ook gewoon heel leuk om te maken. Of je nu al een paar bloemenkransen ervaring hebt of nog een groentje bent, wij leggen je graag uit hoe wij te werk gaan.

Stap 1: shoppen!

Of je voorraad thuis plunderen. Je hebt in ieder geval het volgende nodig:

 • Metalen cirkel met of zonder houten steun
 • Zijdebloemen:
  5 langwerpige zijdebloemen
  1 grote /volle bloem
  2/3 kleinere bloemen naar gelang hoeveel er aan een tak hangt
  2/3 takken met groene bladeren
  1 tak met besjes
  1 tak met kleine besjes om de gaten op te vullen
 • 2 kleine pompoenen
 • Schaar/kniptang
 • Lijmpistool
 • Metaaldraad
 • Touw (om op te hangen)
 • Eventueel een paddenstoel/t-lichtpotje/…

Stel een mooi boeketje samen

Stap 2: Kies de bloemen

Kies mooie bloemen die je leuk samen vindt passen. Wij kozen voor zijdebloemen, maar je kan ook altijd droogbloemen gebruiken als je dat mooier vindt. Let er wel op dat ze verschillen in lengte. Zo kan je bij de volgende stap spelen met de lengte van de stelen en eventueel bijknippen waar nodig. 

 

Stap 3: voor welke stijl ga je?

Voor het eerste echte werk begin je met de langwerpige zijdebloemen. Maak ze met metaaldraad vast aan de cirkel. (Het is normaal dat die metaaldraad zichtbaar is, maar geen zorgen. Dat lossen we in een volgende stap op.) Voor dit voorbeeld kozen we voor een nonchalantere stijl en maakten we niet de volledige stengel vast. We zorgden daarom ook voor een asymmetrisch resultaat, maar doe vooral je eigen ding, experimenteer en kies wat je zelf het mooiste vindt.

Stap 4: voeg de onsubtiele details toe

Kies een mooi plaatsje voor de grootste bloem. Om plaats vrij te houden voor de pompoenen doen wij dit links- of rechtsonder.

Stap 5: voeg de subtielere bloemen toe

Voeg nu de kleinere bloemen toe. Het is altijd leuk om ze te groeperen rond de grote bloem van de vorige stap, maar ook hier: doe vooral je eigen ding en ontdek wat je zelf mooi vindt.

Stap 6: voeg de bes(te) details toe.

Maak de grote bessen vast aan de structuur. Hier is het wel belangrijk dat je ze niet volledig aan de cirkel vastmaakt, omdat ze anders niet te zien zijn tussen de bloemen.

Stap 7: een groen blaadje.

Als alle bloemen en grote bessen bevestigd zijn, kan je de groene takken plaatsen. Die zorgen ervoor dat de krans wat voller wordt en verdoezelen de ijzerdraadjes

Stap 8: second bes(t)

De kleine besjes gebruik je om lege plekjes en zichtbare ijzerdraad op te lossen. Voor de finishing touch kozen wij voor dé tijdloze herfstdecoratie, de pompoentjes. Die zetten we centraal in het midden van de cirkel.

Stap 9: zie je het grootser?

De krans is zo goed als af, maar als je dat tikkeltje meer willen toevoegen kan dat zeker. Plak bv.  aan de achterkant van de cirkel op de houten structuur een voorwerp naar keuze. Dat kan een t-lichtpotje/ paddenstoel/… zijn.

Deel je creativiteit! optioneel ;-)

Wij vinden het niet alleen leuk om deze tips met jullie te delen, maar zijn ook heel benieuwd naar wat jullie ermee doen. Tag ons dus gerust als je het resultaat van je creativiteit op sociale media deelt en gebruik #DIYFloralux zodat jouw krans kan inspireren.

Enkele toffe resultaten van volgers

#DIYFloralux

Deel jouw creatie met ons

We geven je niet alleen graag leuke ideeën, we laten ons minstens even graag inspireren! Tag ons zeker in jouw post op Facebook of Instagram met de hashtag #DIYFloralux. We zijn heel benieuwd!