Hoe houd je jouw huisdieren koel tijdens een hittegolf?

Tijdens een hittegolf is het puffen geblazen voor iedereen. We proberen allerlei trucjes om zo vlug (en leuk) mogelijk af te koelen: een ijsje, een plons in het zwembad, je hoofd voor de ventilator hangen… Je hebt deze waarschijnlijk al wel uitgeprobeerd. Maar heb je er al op gelet dat ook jouw huisdieren het warm hebben? Hieronder geven we je alvast enkele tips over hoe jij jouw huisdieren kan helpen afkoelen.

Honden

Het voornaamste is natuurlijk dat je jouw hond(en) zoveel mogelijk uit de warmte probeert te houden door ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk binnen te houden.

Wil hij of zij toch steeds naar buiten? Zorg er dan voor dat er voldoende schaduw is zodat ze niet in de felle zon zitten: een parasol, schaduwdoek, struik, .... Er zijn verschillende mogelijkheden die ook leuk staan in jouw tuin.

Wil je je hond instant helpen afkoelen?

Er zijn heel wat verschillende producten die je hierbij helpen, zoals een koelmat. Zoals de naam het zelf al zegt, is dit een mat met daarin een koelende gel. Deze gel wordt geactiveerd bij het uitoefenen van druk, bijvoorbeeld als je hond erop gaat liggen. De mat zal enkele uren voor verkoeling zorgen.

Een ander manier om je hond af te koelen is door hem een verkoelende halsband om te doen. Net als de koelmat zorgen ze voor verkoeling door een koelende gel. Na gebruik leg je deze een paar uur in een koele ruimte of in de schaduw en dan is hij terug klaar voor gebruik.

Lekkere verfrissing

Net als wij, genieten ook honden van een fris drankje. Zorg ervoor dat je hond voldoende water heeft en ververs het regelmatig. Wat ijsblokken in het water zorgt voor nog extra verkoeling.

Een lekker ijsje smaakt altijd!

Hier zijn 2 diervriendelijke receptjes die je viervoeter zeker zal appreciëren:

  • Laat wat korrels weken in water tot ze zacht worden. Hierna kan je ze gemakkelijk in een ijsvormpje gieten met wat water. Na enkele uren in de diepvries is het ijsje klaar.
  • Je kan ook een ijsje maken met vat voer. Meng hiervoor wat nat voer met water en giet het alles in een vormpje. Zet het in de diepvries en na even wachten kan je hond ervan smullen.

Is jouw hond een waterrat? Dan kan een hondenzwembad niet ontbreken.

Katten

De meeste regels die we hierboven beschreven, gelden natuurlijk ook voor katten. Als ze genieten van het buitenleven, zorg je voor voldoende schaduw met regelmatig een vers bakje fris water. Eventueel wat ijsblokken in het water of een fris ijsje als je ze wilt verwennen. Een koelmat kan ook een goed idee zijn, als je zeker bent dat poeslief zijn of haar nagels er niet in zet natuurlijk.

Een laatste leuke verfrissende tip: maak een washandje wat vochtig en aai hiermee over je kat.

Knaagdieren & Konijnen

Natuurlijk mogen we naast onze lieve viervoeters ook de kleinere huisdieren niet uit het oog verliezen.

Naast het plaatsen van het hok op een koele plaats, uit de zon en het regelmatig verversen van hun drinkflesje voor koel, fris water zijn er nog koele tips.

  • Vul bijvoorbeeld ¾ van een fles water en plaats deze in de diepvries. Eens de fles  helemaal bevroren is, wikkel je ze in een doek en leg je die bij je knaagdier in het hok. Zo kunnen ze zelf verkoeling zoeken moesten ze die nodig hebben door er op of tegen te gaan liggen. Hetzelfde kan je doen met een stukje tegel, leisteentje of een speciale coolpad uit de winkel.
  • Voor dieren zoals hamsters en gerbils die zand gebruiken, kun je hun zandbadje even koel aanbieden. Heerlijk om in te liggen draaien!

Vogels & Kippen

Last but not least, denken we ook nog even aan onze gevederde vrienden. Gaande van de kleine parkieten in huis, tot de kakelende kippen in de tuin: wij hebben voor allen tips.

Vogels kunnen natuurlijk niet afkoelen door te zweten, zij zetten dan hun veren open om zo hun warmte te reguleren. Frisse lucht laten circuleren in huis kan hen hier al zeker bij helpen. Let er natuurlijk wel op dat je vrienden niet in de tocht blijven staan.

Voor kippen in de tuin zorg je dan weer dat er voldoende schaduw is. Van een grote boom die op een natuurlijk manier voor schaduw zorgt, tot een schaduwdoek over het hok, jij kan kiezen wat voor jouw kakelende dames het beste past.

Lekker pootjebaden

Je kan kippen, parkieten, papegaaien etc. wat verfrissing aanbieden door hun pootjes wat nat te maken. Dit kan bijvoorbeeld door wat water op hun zitstok te sproeien of een extra waterbadje aan te bieden. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je ook regelmatig hun drinkbakjes bij vult met heerlijk fris water.

Zijn jouw kippen geen fan van pootje baden? Dan is een verkoelend stofbad misschien een betere optie. Koele stukjes fruit of groente zijn een echte lekkernij waar ze zeker van zullen genieten.

  • Inspirerend
  • PLEZIERIG
  • BETROUWBAAR
  • BETAALBAAR
  • TOEGANKELIJK

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media