De populairste kippenrassen op een rijtje

Kippen in de tuin geeft je veel plezier en voldoening. Je hoeft niet meer naar de supermarkt en ook kinderen vinden het heerlijk om eitjes te rapen. En je keukenafval? Die restjes brood, groenten en fruit eten die kippen met veel plezier ook op.

Om de juiste keuze te maken voor de perfecte kip in jullie situatie, zetten we graag even de populairste kippenrassen van Floralux op een rijtje.

populaire kippenrassen

Legkippen

Alle soorten kippen in de tuin zijn leuk. Maar als je graag veel verse eitjes wilt, dan koop je best legkippen. Een legkip legt gemiddeld 180 eieren per jaar, al zijn er soorten  legkippen die zelfs 250 eieren per jaar kunnen leggen. Dat is bijna om de dag een vers eitje!

Binnen de legkippen heb je nog verschillende soorten legkippen. Enkele rassen van legkippen die je bij Floralux kan vinden zijn:

De bruine legkip

Deze legkip wordt door velen gezien als de klassieke legkip. Het is een kruising die speciaal gekweekt wordt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Gemiddeld leggen deze hennen 250 eitjes per jaar. Daarnaast worden ze amper broeds en zijn ze zeer goed handelbaar. Het is dus een ideaal legkippen ras voor starters. Ontdek hier meer info.

bruine legkippen

Zwarte legkip

Dit kippenras is eigenlijk een exacte kopie van zijne bruine evenbeeld, maar dan met zwarte veren. Het zijn zeer goede leggers met een gemiddelde van 250 per jaar. Ook deze kippen zijn gemakkelijk te houden en dus ideaal om mee te starten. Ontdek hier meer info.

Cochin kriel

De cochin kriel is een klein en rustig ras dat vaak ook genoeg heeft aan een kleinere ruimte. Dit maakt van hen de ideale gezinskip. Het zijn ook mooie legkippen om te zien. Ze worden gemakkelijk broeds en leggen ongeveer 150 eieren per jaar. Ontdek hier meer info.

Sierkippen

Wil je graag een kip in de tuin, maar zijn de eitjes van minder belang? Kies dan voor sierkippen of raskippen. Ze leggen nog altijd eitjes, maar wel een heel pak minder dan legkippen. De sierkippen zijn eerder gefokt voor hun uiterlijk en worden vaak gehouden door liefhebbers van het ras.

Met hun opvallende looks zijn sierkippen vaak een echte eyecather in de tuin. Er bestaan veel verschillende vedertooien en uiteenlopende  kleurschakeringen. Denk maar aan de opvallende kuiven van de Kuifhoen en de Padua of de speciale vedertooi van de zijdehoender raskip. Net als alle andere soorten sierkippen hebben ze ook een karakter die erbij hoort. In Floralux verkopen we enkel raskippen met een rustig en vriendelijk karakter.

Zijdehoenders

De zijdehoenders zijn sierlijke raskippen met een hoge aaibaarheidsfactor dankzij hun pluizige vedertooi. Het zijn aanhankelijke en tamme dieren. Verder worden ze ook gemakkelijk broeds en leggen ze ongeveer 110 eitjes per jaar.

Bruine zijdehoender kip in gras

Hollandse kuifhoen

De Hollandse kuifhoen is ook een vriendelijk en rustig kippenras. Op hun slanke zwarte lijfje dragen ze een grote witte bolle kuif, hun typerende kenmerk. Deze sierkippen worden niet gemakkelijk of vaak broeds en leggen ongeveer 100 eitjes per jaar.

Padua

De Padua heeft net als zijn andere gekuifde vrienden ook een vriendelijk karakter en een grappige look. Op hun hoofd dragen ze een typerende bolle kuif, vaak in bruin- en zwarttinten. Padua hennen worden niet gemakkelijk broeds en kunnen ongeveer 100 eitjes leggen per jaar.

  • Kippen houden: voeding, accessoires en verzorging?

    Ben je helemaal enthousiast en kom je graag jouw kipjes uitkiezen in de winkel? Wij geven je ook graag alle benodigde informatie zodat je ze een optimale verzorging kan geven. 

    Leer er hier meer over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven