Water geven in de zomer

Water geven

 

Tip 1
Vang regenwater op in een regenton.

Zo hebt u gemakkelijk water bij de hand om de planten te begieten. Het natuurlijke (gratis) regenwater is bovendien heel goed voor alle planten.

Tip 2
Nieuwe en jonge planten.

Geef tijdens warmere periodes volop water aan nieuwe en jonge planten. Ook planten in pot drogen sneller uit en hebben veel behoefte aan water.

Tip 3
’s Morgens water te geven.

Het is aan te raden om ’s morgens water te geven, en dit vooral aan de voet van de planten. Maak hiervoor gebruik van een gieter.

Tip 4
Eén keer per week.

Zorg één keer per week voor voldoende water in plaats van elke dag een klein beetje water. Dit bevordert het wortelstelsel omdat de wortels dieper zullen groeien om op zoek te gaan naar water.

Tip 5
Op reis.

Vraag een vriendelijke buurman, een familielid of een vriend om even de tuinklusjes (zoals water geven en het gazon maaien) van u over te nemen als u op reis gaat. Laat hen de rijpe groenten en vruchten uit uw tuin gebruiken om het ook voor hen leuk te houden.

Maak het uw vervanger gemakkelijk en leg de tuinslang en het andere materiaal klaar. Laat de hangmanden iets lager hangen. Zet potten en bakken allemaal bij elkaar in de schaduw. Zo blijven ze langer vochtiger en heeft uw vervanger minder werk. Laat onderschotels bij potplanten weg zodat ze niet met natte voeten staan, mocht het veel regenen.

Tip 6
Automatische watersystemen.

Maak gebruik van automatische watersystemen, zoals sproeiers die u op gewenste tijden kunt inschakelen of druppelsystemen voor bijvoorbeeld kamerplanten.

Tip 7
Het gazon.

Maai in droge periodes minder vaak het gazon en gebruik een hogere stand bij het afrijden. Bij zonnig en warm weer kan u beter tot ‘s avonds wachten met maaien om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan.

Weetjes
  • Tijdens de zomermaanden kan de tuin al eens met droge periodes te maken krijgen. Ook als u op reis vertrekt, is het belangrijk om uw tuin van water te voorzien.