Zelf sla planten en kweken

Sla is een ontzettend veelzijdige plant, die gemakkelijk te kweken is en waar je in de keuken heel wat heerlijke gerechten kan mee maken. Ideaal voor beginners.

Hoe ga je te werk bij het kweken van sla?

Als je van plan bent om sla te kweken is een eerste keuze die je moet maken of je snijsla of kropsla wilt. Het verschil tussen de twee slaplanten? Kropsla is echt een klassieker. Het is de meest geteelde en gegeten sla soort. Zijn grote groene bladeren zijn heerlijk sappig, en van binnen wat krokant en fris. Je haalt steeds de gehele krop in één keer uit de grond. Snijsla is dan weer ideaal voor iemand die graag vlug resultaat ziet. Het slaplantje vormt geen krop maar losse blaadjes. Hierbij kan je kiezen hoeveel je eraf snijdt.

Een leuke eigenschap die snijsla heeft is dat als je oogst, maar het hart van de plant intact laat, je een aantal keren opnieuw zal kunnen oogsten doordat de sla nieuwe blaadjes aanmaakt. Hierdoor is snijsla ideaal voor kleine porties die je beter kan doseren in vergelijking met kropsla waarbij je meteen een grote hoeveelheid hebt.

Slasoorten

Eenmaal je die keuze dus gemaakt hebt, heb je nog keuze tussen tientallen verschillende soorten sla planten. Hieronder vind je een paar voorbeelden van sla planten die je kan kopen:

  • Romeinse sla of bindsla heeft wat hardere buitenste bladeren. Hierdoor kan je deze gebruiken om te stoven of om te gebruiken in warme gerechten. Het hart van de sla kan zo gegeten worden.
  • Veldsla is populair tijdens het najaar. Veldsla heeft kleine blaadjes die een heerlijke nootachtige smaak hebben.
  • Eikenbladsla is de gekende ‘roodbruine’ sla. De diep ingesneden bladeren lijken ook echt op een eikenblad. Eikenbladsla heeft ook, net zoals veldsla, een lichte nootachtige smaak. Er bestaat ook een groene variant.
  • IJsbergsla vormt een hele vaste ‘koolachtige’ krop, een bijna ronde bol. De bladeren zijn steviger en knapperiger dan gewone kropsla.
  • Radicchio is een klein rond kropje met rode bladeren en witte nerven. Zeer stevig van structuur met een ietwat bittere smaak.
  • Rucola of raketsla heeft een karakteristieke scherpe smaak, en past rauw heerlijk bij tal van gerechten.

Sla kweken in de eigen tuin

Sla planten

Het planten van sla is erg gemakkelijk. Je kan sla zowel in potten, moestuinbakken of in volle grond planten. Dit doe je als volgt:

  1. Plaats de plantjes met ongeveer 20 cm ruimte naast elkaar op een rij.
  2. Plant de slaplantjes op ongeveer 4 cm diepte en druk even de aarde aan.
  3. Hou 25 cm ruimte aan tussen de rijen sla planten.

Plant niet al je slaplanten in één keer, maar verspreid het over een langere periode zodat niet alles in één keer oogstklaar is.

Slaplantjes planten kan in een serre al vanaf februari. Als je slaplantjes buiten plant, kan dit al vanaf halfweg maart tot september. Sla kan normaal tegen lichte nachtvorst in het voorjaar.

Sla zaaien

Als je liever je sla ziet opgroeien vanaf het zaadje, kan je ook sla zaaien. Dit doe je als volgt:

  1. In een geul van 1 cm diep zaai je de sla zaden. Ook hier houd je een afstand van 25 cm tussen de rijen.
  2. Ga daarna lichtjes met een hark erover. Na een zes à zevental weken kan je normaal al je slaplanten oogsten.

Zaai om de drie weken een beetje om de oogst te verspreiden. Bij Floralux vind je een uitgebreid aanbod aan sla zaden om zelf sla te kweken.

Sla zaaien kan buiten in volle grond al vanaf maart tot halfweg augustus.

Benodigdheden bij het kweken van sla

Bij Floralux vind je ook alle benodigdheden om sla te kweken. Denk aan serres of kweekkassen om al in het vroege voorjaar je slaplantjes te planten. Of kleine zaaipotjes voor het zaaien van sla. Aangezien sla houdt van luchtige grond bewerk je best even de grond op voorhand.

In Floralux vind je een uitgebreid assortiment tuingereedschap om dit te doen. Je kan ook wat meststof in de grond inwerken. Scherm tijdens het groeien je sla af met een net om ze te beschermen tegen schadelijke diertjes.

  • Heerlijke tomaten voor bij de sla

    Wil je graag een heerlijke salade maken met jouw zelfgekweekte sla? Dan passen zelfgekweekte tomaten daar heerlijk bij. 

    Ontdek er hier meer over





Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven