Wanneer moet ik mijn plant verpotten?

Wanneer moet ik mijn plant verpotten? Die vraag heeft elke planteneigenaar zich ongetwijfeld al gesteld, misschien gevolgd door ‘en hoeveel groter moet die nieuwe pot dan zijn?’. Eens je in Floralux staat, komen daar dan dilemma’s bij zoals ‘Ik kan niet kiezen tussen al die mooie potten’. Daar kunnen we je helaas niet bij helpen, maar je praktische vragen beantwoorden we hieronder met plezier.

Wanneer moet je verpotten?

Over het algemeen doe je dit best om de 2 jaar, maar je plant kan ook zelf aangeven wanneer hij een grotere pot nodig heeft.

 • Zie je veel wortels onderaan de binnenpot of komen er wortels boven de grond uit?
 • Duwen de wortels de grond naar boven uit de pot?
 • Is je plant recent heel veel gegroeid en daarna gestopt met groeien?
 • Wordt de grond heel snel droog?

Deze signalen kunnen erop wijzen dat je moet verpotten. Je plant heeft dan namelijk te weinig plaats om vlot verder te groeien, waardoor de wortels zich niet normaal kunnen ontwikkelen of niet genoeg voedingsstoffen meer vinden in de grond. Potgrond bevat namelijk voeding voor je planten, na een tijdje blijft er te weinig grond met voedingstoffen over. Dan is je potgrond aan vervanging en aanvulling toe. Het ideale moment om over te stappen naar een potmaatje groter zodat je plant verder kan groeien

Hoeveel groter moet de nieuwe pot zijn?

Als vuistregel geldt dat de nieuwe pot steeds 20% groter moet zijn dan de vorige. Waar je ook op moet letten is dat een plant die veel water nodig heeft, een grotere pot nodig zal hebben dan een plant die weinig water nodig heeft zoals bv. succulenten en cactussen. Die mogen dus in een kleinere pot.

Gelukkig hebben de kweker en Floralux die research al voor jou gedaan, dus heb je je enkel nog te baseren op de kweekpot waarin je de plant kocht en de vuistregel van 20% groter te volgen. Vaak zit je plant bij aankoop in een pot die net groot genoeg of iets te krap is, omdat hij verder groeide in de winkel. Daarom verpot je je nieuwe planten best al eens na aankoop.

Koop geen grotere pot ‘op de groei’
Je plant zal al het water in de grond niet kunnen opnemen, waardoor er een natte laag overblijft en er kans is op wortelrot

Hoe verplanten

 • Geef je plant de dag voordien nog eens water zodat de grond niet droog is als je gaat verpotten. Vochtige potgrond maakt het ook gemakkelijker om de plant er de dag nadien uit te halen. Let wel op: planten mogen nooit nat staan. Dat is een van de meest voorkomende redenen waarom ze sterven.
 • Haal de plant uit de oude pot zonder daarbij de plant of wortels te beschadigen.
 • Schud de potkluit los en ontwar de wortels. Opgedroogde, afgestorven en oude wortels snoei je weg, net als de wortels die te ver uitsteken of te dik zijn. Die zijn nog gezond dus zullen snel opnieuw groeien.
 • Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk van de oude potgrond.
 • Let erop dat er altijd gaten zijn in de nieuwe pot en het overtollige water kan wegvloeien in de cache-pot of ondertas.
  Als je een cache-pot gebruikt, leg er dan onderaan een laagje hydrokorrels of steentjes in om er zeker van te zijn dat na het gieten geen wortels afsterven in staand water.
 • Leg een laag verse potgrond in de nieuwe pot, zet de plant erin en vul verder aan met verse potgrond.
  Vul niet helemaal tot aan de rand, zodat je nieuwe pot niet overstroomt als je water geeft. Laat een goede gietrand van ongeveer 2 cm.
 • Druk de potgrond lichtjes aan, maar niet te veel zodat de wortels nog kunnen ademen en geef water.

Tijd om te genieten van je plant, die mooi verder kan groeien! Heb je nog vragen over de verzorging van je kamerplant, de  juiste potgrond,… Onze medewerkers helpen je graag!