Ontwerp in 6 stappen je droomtuin

Een tuin is onmisbaar voor velen van ons. Zo onmisbaar dat de meerderheid enkel een huis wil kopen met tuin. Het spreekt dan ook voor zich dat we het belangrijk vinden dat die tuin er mooi uitziet. Floralux helpt je daarom graag op weg om stap voor stap de tuin van je dromen aan te leggen. Het is namelijk gemakkelijker dan je denkt.

Stap 1: ken je tuin

Voor je echt kan ontwerpen, beantwoord je best eerst onderstaande vragen:

  • Hoe groot is je tuin?
  • Is er veel of weinig lichtinval?
  • Uit welke richting komt de zon?
  • Kies je voor een siertuin, een moestuin, een speeltuin of een combinatie?
  • Welke bodemstructuur en zuurtegraad heeft je tuin?
  • Hoeveel onderhoudswerk ben je bereid uit te voeren?

 

Stap 2: laat je inspireren

Er bestaan verschillende stijlen voor de aanleg van je tuin. Een moderne tuin is eerder strak en afgelijnd. Denk aan mooi groen met daarin een loungeplekje of moderne overkapping verwerkt. In een klassieke tuin krijgen de natuurlijke elementen en hun vele vormen en kleuren een hoofdrol, maar zorgt de symmetrie er nog voor dat je tuin rust uitstraalt. Daarnaast kan je kiezen voor een Japanse tuin, bostuin, ecologische tuin… Kijk zeker eens rond in je omgeving en online en laat je inspireren. Het is ook altijd leuk als de stijl van je tuin mooi aansluit op je woning.

Stap 3: wat wil je zeker in je tuin?

Denk ook eens na wat je zeker in je tuin wil plaatsen. Gazon, tuinhuis, pergola, moestuinbakken of vijver? Controleer dan eerst even of dit wettelijk toegelaten is zonder vergunning bij je gemeente. Bedenk ook hoe je deze elementen wil gebruiken: een tuinhuis als opslagplaats voor tuinmateriaal of ook als gezellig plekje, een siervijver of zwemvijver,…? Dit is belangrijk bij de keuze van het materiaal, de kwaliteit en uitwerking ervan.

Houd ook rekening met kinderen of huisdieren bij het kiezen van je tuininrichting. Spelende kinderen of huisdieren wil je liever niet in de buurt van een vijver zonder afrastering en ook bij de keuze van het gras voor je gazon denk je hier best vooraf aan. Een goed afgesloten tuin kan zorgen voor privacy, maar vermijdt ook dat je kids of huisdieren de straat onveilig maken.

Stap 4: kies je planten

In de eerste stap heb je de kenmerken van je tuin al opgelijst. Houd dit lijstje in het achterhoofd wanneer je ons tuincentrum bezoekt op zoek naar planten en decoratie voor je tuin. Ook voor een basiselement zoals je gazon is de zuurtegraad van de grond belangrijk en veel planten hebben bepaalde vereisten qua licht, bodem, bemesting… 

Daarnaast is het voor jou natuurlijk het belangrijkste dat de planten bij de stijl passen die je koos. Wil je een tuin met veel kleurrijke bloemen, bloeiende struiken en natuur? Of is een strakke tuin met hier en daar wat groen en eventueel een afgelijnde haag meer jouw ding? Graag wat ontspannende Oosterse elementen? Kies dan voor enkele prachtige buitenbonsais. Wat je ook zoekt, we helpen jou graag op weg naar de juiste planten.

Stap 5: stel je prioriteiten

(als je met een budget werkt)

Focus eerst op de belangrijkste elementen die je tuin gaan vormgeven, zoals je haag of een leuk tuinpad omringd door buxussen. Leuke plantenpotten en decoratie om het plaatje compleet te maken kan daarna altijd nog. Maar tot het zover is, kan je tenminste al van je tuin genieten.

Stap 6: geniet ervan!

En dan bedoelen we niet alleen van het eindresultaat, maar ook van het creatieve proces wanneer je de stijl van je tuin kiest, de bezoekjes aan je favoriete tuincentrum,… Plezier gegarandeerd!

 

RenderMediaGrid();

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven