Pompoen langer bewaren

Na het lezen van onze leuke DIY-inspiratie heb je ongetwijfeld zelf een pompoen uitgehold en er een leuk decoratiestuk van gemaakt. Het zou dan ook jammer zijn als je mooie eindresultaat niet lang houdbaar is. Lees daarom snel verder om te ontdekken hoe je je uitgeholde pompoen zo lang mogelijk bewaart.

Wees er niet te snel bij

We moeten jammer genoeg beginnen met het slechte nieuws, namelijk dat een pompoen het best bewaart in zijn geheel. Zorg er dus voor dat je de pompoen pas uitholt wanneer je hem echt gaat gebruiken. Let er ook op dat je zoveel mogelijk vruchtvlees verwijdert. Het resterende vruchtvlees zorgt er namelijk voor dat de pompoen sneller slecht wordt.

Size matters

Kleine sierpompoenen bewaren langer dan grote. Als je een paar verschillende formaten combineert, is de kans dus groot dat de kleine pompoenen het langst mooi zullen blijven. Je kiest best ook een pompoen met mooie schil, eentje zonder schrammen of zachte plekken. Die blijven langer houdbaar.

Geef je pompoen een beschermend laagje

Voorzie de binnen-en buitenkant van 3 lagen gesmolten paraffine. De snijopeningen en binnenkant kan je nog eens insmeren met een laagje vaseline als je de pompoen gaat bewaren op een warme, droge plaats. Als laatste kan je nog een laag haarlak over de pompoen spuiten. Dit zorgt ervoor dat de pompoen minder snel beschimmelt.

Hoe bewaar je een uitgeholde pompoen?

In ieder geval, grote of kleine pompoenen, je bewaart ze best op een droge plaats! Als je ontwerp het toelaat (bv. bij een bloemstukje), kan je de pompoen opvullen met steekschuim dat het vocht opvangt, waardoor het vruchtvlees langer goed blijft.

Te veel warmte of volle zon is ook niet goed. Daardoor kan de pompoen opdrogen en inkrimpen. Dit kan je oplossen door de pompoen enkele uren in een kom koud water onder te dompelen. Zo kan de pompoen opnieuw opzwellen.

Lichtje in de pompoen?

Een gezellig of griezelig kaarsje in de pompoen is daarom geen ideale keuze. Een LED-lampje daarentegen geeft hetzelfde effect zonder daarbij warmte af te geven, waardoor de pompoen langer bewaart.

Pro tip

Wil je je pompoen vereeuwigen? Deel ze dan op je sociale media, tag ons en wie weet verschijnt jouw pompoen ook op onze sociale media.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven