De granaatappel is een lekkere vrucht die bijna het ganse jaar door verkrijgbaar is. De vrucht bestaat uit ongeveer 40% sap en is voor de rest gevuld met honderden pitjes die heerlijk zoet zijn van smaak. Hoe je de pitjes op een eenvoudige manier uit de vrucht haalt zonder van jouw keuken een puinhoop te maken, is een goede vraag.
Er worden op het internet veel werkwijzen beschreven en er zijn zelfs filmpjes over te vinden op YouTube. Eén van de methodes die ik het makkelijkst vind is, om de pitjes uit de vrucht te persen. Rol de granaatappel even over het aanrecht, snijd hem doormidden en pers vervolgens voorzichtig de helften één voor één uit over een kom met de hand. Alle pitjes en het sap worden in de kom opgevangen. De nog resterende pitjes kan je makkelijk met een vork uit de vrucht halen. Verwijder de witte vliesjes want deze hebben een bittere smaak.
Er is wat werk aan maar je wordt uiteindelijk beloond! Met de pitjes en het sap kan je heel wat kanten uit in de keuken. Je kan ze verwerken in fruitsalades, in yoghurt of platte kaas, in ijsjes,… maar ze zijn ook verrassend lekker bij quinoa, couscous en in salades. Probeer eens de combinatie met avocado, heerlijk!
Je kan er grenadine mee maken door het sap te zeven en te laten inkoken. Ingedikt granaatappelsap wordt als smaakmaker vaak gebruikt in de Arabische keuken. Je kan het sap ook gewoon opdrinken. Het is een verfrissend en een prima dorstlesser.