Hoe houd ik ratten en muizen weg uit de tuin?

Hoewel wij bij Floralux graag leven in de tuin zien, is het soms wel nodig om in te grijpen. Ratten en muizen in de tuin kunnen heel wat schade aanrichten. 

Vind het looppad van de knaagdieren

Knaagdieren zijn gewoontedieren die steeds hetzelfde parcours afleggen, vooral langs de muur. Het looppad is terug te vinden aan het loopspoor (door buiksmeer van ratten) of uitwerpselen die de knaagdieren uitscheiden.

Waar leg je het lokaas?

Leg op verschillende plaatsen van het looppad lokaas

Het lokaas moet op voldoende plaatsen op het pad gelegd worden zodat ze zeker de mogelijkheid hebben om lokaas op te nemen. Leg voor ratten meer lokaas dan voor muizen. Laat je informeren over de verschillende middelen. Plaats lokaas vooral ook bij hoeken en deuren.

Laat het lokaas de eerste week onaangeroerd liggen

Knaagdieren zijn wantrouwig tegenover nieuw voedsel en zullen er niet meteen van eten.

Ververs vanaf de tweede week regelmatig het lokaas

Zelfs wanneer het lokaas in de tweede week onaangeroerd blijft, vervang je dit om de 2 dagen. Nadat het grootste wantrouwen van de knaagdieren weg is, zullen ze merken dat er steeds vers voedsel aanwezig is.

Blijf regelmatig aanvullen

Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden te leggen en telkens te controleren, dan éénmaal veel lokaas te leggen en pas na een week te controleren. Enkel wanneer het voedsel vers blijft,  zullen knaagdieren toehappen!

Weetjes

  • Knaagdieren effectief bestrijden kan pas als er geen andere voedselbronnen meer te vinden zijn voor hen. Geef het voedsel van de kippen bv voortaan in een ton en gebruik overal afvalemmers met een deksel.
  • Knaagdieren zullen minder een probleem vormen als er zo weinig mogelijk spleten, gaten of spouwen in muren zijn, waarlangs ze binnen kunnen of waar ze een nest kunnen maken.
  • Bij het bestrijden van knaagdieren houd je uiteraard ook rekening met de veiligheid. Lokaas dient buiten het bereik van kinderen of huisdieren gelegd te worden. Hiervoor bestaan speciale lokaasdozen, waar je het lokaas in kan leggen en die je eventueel kan afsluiten. Zeker aan te raden voor gebruik buiten, zodat andere dieren er geen last van hebben.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven