Tuinklussen in mei

Mei is een heerlijke maand om in de tuin te werken. Niet enkel worden de temperaturen warmer en aangenamer en de dagen worden langer. Dit betekent dat je nog meer tijd hebt om te genieten van je tuin.

Maar naast genieten van je tuin, is er in mei ook genoeg te doen. Niet enkel beginnen je planten te groeien en bloeien, maar helaas ook het onkruid. Om ervoor te zorgen dat je tuin er deze zomer op zijn best uitziet, steken we nu de groene vingers en handen uit de mouwen.

Het gazon

Het gras groeit snel en weelderig in mei. Als je Maai Mei Niet volgt, dan hoef je deze maand helemaal niks te doen en kan je een maand genieten van een weelderig gazon. Hoef je het liever toch wat korter? Dan kan je het gazon deze maand enkele keren afrijden. Je kan hiernaast ook kiezen om het gazon eens te mulchen in plaats van het grasmaaisel weg te gooien. Pak ook tijdig onkruid aan als het klein is, zo krijgt het geen kans om jouw gazon over te nemen want in mei tiert onkruid welig.

Voor wie nog geen prachtig groen tapijt heeft is het nu het moment om eraan te beginnen. De maand mei is de perfecte periode om gazon te zaaien of aan te leggen.  

TIP: De kanten van het gazon trimmen of afsteken zorgt voor een strak en net resultaat.

De siertuin

De eerste bloei verdwijnt ondertussen stilletjesaan uit onze tuin: de narcissen en tulpen raken uitgebloeid. Verwijder hun uitgebloeide bloemen maar laat het loof nog even staan. Zo hoeft de bloembol geen energie meer te steken in het creëren van zaad maar kan ze die zelf opnemen.

Mist je tuin wat kleur? Deze maand kan je gemakkelijk de lege plekjes in de tuin opvullen met heel wat prachtige nieuwe bloemen. Ontdek het uitgebreide assortiment zomerbloeiers nu beschikbaar in ons tuincentrum. Van perkplanten tot terrasplanten en bloeiende vaste planten: we zetten in mei de bloemetjes buiten.

TIP: Kies in de tuin voor bijen- of vlinderlokkende planten. Zo fleur je niet enkel jouw tuin op, maar ook hun leven! Nu bijen, hommels, vlinders en andere insecten het steeds moeilijker hebben om nectarbronnen te vinden, zullen ze met veel plezier langskomen in jouw tuin.

De moestuin

In mei kijken we uit naar een grote moestuin-mijlpaal: de ijsheiligen. Eenmaal deze achter de rug zijn na 15 mei, is de kans op (nacht)vorst miniem en kunnen onze vorstgevoelige planten eindelijk richting tuin of kas. Tomaat, paprika, peper, komkommer of meloen: deze planten krijgen eindelijk hun vaste plekje voor dit moestuinjaar.

TIP: Denk tijdig aan zonnewering in je serre of kas. Tijdens lange of warme zomers kan de temperatuur in de kas stevig oplopen wat nefast is voor de ontwikkeling van de plant. Zoek dus tijdig voor een oplossing bij Floralux.

Ziekten en plagen

Van slakken in de moestuin die je kleine kiemplantjes opvreten tot bladluizen en kevers in de siertuin: ook zij zijn in mei in groten getale aanwezig. Pak deze problemen nu al aan om later in het jaar een echte plaag te voorkomen.

 

Kortom, dankzij deze tuinklussen in mei ga jij gegarandeerd een spetterende en fleurige zomer tegemoet waarbij je kan genieten van een prachtige en gezonde tuin!

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media