Eerste hulp bij hittegolf

Of je nu voor- of tegenstander bent van de hittegolf, de droogte die het met zich meebrengt kan je niet ontkennen. Ook de plantjes in je tuin zullen het jammer genoeg al gemerkt hebben. Gelukkig kan je water blijven geven en een vrolijke tuin behouden, door enerzijds te kiezen voor droogtebestendige planten en anderzijds verantwoord water te geven zonder te verspillen!

Tip 1: ook je planten houden van schaduw

Planten in pot verplaats je best zoveel mogelijk naar schaduwrijke of frissere plekjes. Net omdat ze in een pot zitten, zullen ze veel sneller uitdrogen. Daarom geef je liefst een koeler plaatsje en indien nodig, tot 2 keer per dag water. Vaste planten en planten in volle grond kunnen iets beter tegen de droogte, maar genieten ook van de schaduw die een schaduwdoek biedt.

Serreplanten kan je gelukkig ook extra schaduw geven, want onder dat glas wordt het in een serre heel snel heel warm! Onze tip? Afdekken met schaduwdoek. En natuurlijk zoveel mogelijk verluchten! Tijdens een hittegolf is het opendeurdag in je serre.

Tip 2: geef verantwoord water

Geef ’s morgens of ’s avonds water. Op die koelere momenten zal het water minder verdampen. Het water dat je overdag geeft aan je planten, bereikt door de hitte vaak de wortels niet. Zo vlug is het verdampt. Daarom kan je eventueel water geven met korte pauzes in verschillende kleine beetjes. Bij oudere planten en heesters geef je best om de 2 dagen een grotere hoeveelheid water. Zo zorg je dat het water ook bij de diepere wortels geraakt.

Controleer bij vaste planten en planten in volle grond steeds of ze water nodig hebben. Deze planten kunnen beter tegen de droogte, maar krijgen niet graag water op de warmte momenten van de dag als de zon het hoogst staat. ’s Morgens en ’s avonds dus!

Giet water bij de wortels van de planten, niet op de bladeren. Dat water geraakt toch niet bij de wortels en de natte druppels op de bladeren kunnen zelfs leiden tot verbrande plekjes op de bladeren. Dat ene kleine druppeltje wordt onder de warme zon namelijk een vergrootglas.

Wat je wél kan doen is een kuiltje maken rond de planten. Het water kan dan niet nutteloos wegvloeien en kan enkel dieper de grond in trekken richting de wortels. In een serre verhoog je de luchtvochtigheid door te nevelen of door een bak water te zetten, waarvan het water zal verdampen.

Tip 3: vergeet je gazon niet

Geef je gazon om de dag en liefst ’s avonds een grotere hoeveelheid water (minimum 20 L per vierkante meter). Een grote hoeveelheid water trekt dieper de grond in en zorgt er zo voor dat je gras niet enkel oppervlakkige wortels krijgt.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media