Gazon in het najaar

Gazon

 

Tip 1
Maai het gras niet te kort.

Tot eind september kan u het gras regelmatig maaien. Daarna begint het gras langzamer te groeien en is dit  niet meer zo vaak nodig. Net voor de winter maait u het gras nog eens, maar niet korter dan 3 cm. Denk er ook aan om tijdens periodes van vorst niet op het gras te lopen.

Tip 2
Verwijder gazonvilt.

Na verloop van tijd ontstaat er in het gazon een laag van afgestorven gras en mos, deze laag noemen we gazonvilt. Omdat gazonvilt de luchtcirculatie en waterafvoer van het gazon bemoeilijkt is het aan te raden om deze laag jaarlijks te verwijderen. Dit doet u door de laag krachtig los te harken of met behulp van een verticuteermachine.

Tip 3
Belucht het gazon.

Door regelmatig te maaien wordt de bovenlaag van het gazon dicht. Om een te sterke verdichting te voorkomen, dient u te beluchten. Steek de tanden van een spitvork ongeveer 15 cm diep in de grond en beweeg de vork even.

Tip 4
Geef de nodige bemesting.

Veeg een laag bodemverbeteraar door de beluchtingsgaatjes in het gras en geef ook een herfstbemesting. Zorg er voor dat de meststof niet te veel stikstof bevat voor deze periode van het jaar. Laat u hierover adviseren bij Floralux.

Tip 5
Zaai kale plekken opnieuw in.

Aangezien de grond in deze tijd van het jaar nog voldoende warm heeft, zal graszaad snel ontkiemen en kan het gras de winter doorkomen. Meng graszaad om het gazon te herstellen met wat potgrond en verdeel het mengsel gelijkmatig over de kale plekken. Geef daarna voldoende water.

Weetjes
  • Gebruik een meststofstrooier om de bemesting gelijkmatig over het gazon te verspreiden.
  • Hark de bladeren regelmatig samen zodat dit niet op het gazon blijft liggen.
  • Bekalk het gazon wat later in het najaar. Bekijk hier ook onze andere tips hierover.