Ratten en muizen weghouden

stap 1
Vind het looppad van de knaagdieren.

Knaagdieren zijn gewoontedieren die steeds hetzelfde parcours afleggen, vooral langs de muur. Het looppad is terug te vinden aan het loopspoor (door buiksmeer van ratten) of uitwerpselen die de knaagdieren uitscheiden.

Stap 2
Leg op verschillende plaatsen van het looppad lokaas.

Het lokaas moet op voldoende plaatsen op het pad gelegd worden zodat ze zeker de mogelijkheid hebben om lokaas op te nemen. Een effectief middel als lokaas is Sorexa pasta difenacoum van Edialux. Dit middel mag u zowel binnen als buiten gebruiken, en is minder onderhevig aan vochtigheid. Leg voor ratten tussen 100 en 120 g op een tiental plaatsen van het looppad, en voor muizen tussen 20 en 40 g op een vijftal plaatsen. Doe dit vooral ook bij hoeken en deuren.

stap 3
Laat het lokaas de eerste week onaangeroerd liggen.

Knaagdieren zijn wantrouwig tegenover nieuw voedsel en zullen er niet meteen van eten.

Stap 4
Ververs vanaf de tweede week regelmatig het lokaas.

Zelfs wanneer het lokaas in de tweede week onaangeroerd blijft, vervangt u dit om de 2 dagen. Nadat het grootste wantrouwen van de knaagdieren weg is, zullen ze merken dat er steeds vers voedsel aanwezig is.

Stap 5
Blijf regelmatig aanvullen.

Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden te leggen, en telkens te controleren, dan éénmaal veel lokaas te leggen, en pas na een week te controleren. Enkel wanneer het voedsel vers blijft,  zullen knaagdieren toehappen!

Weetjes
  • Knaagdieren effectief bestrijden kan pas als er geen andere voedselbronnen meer te vinden zijn voor hen. Geef het voedsel van de kippen bv voortaan in een ton en gebruik overal afvalemmers met een deksel.
  • Knaagdieren zullen minder een probleem vormen als er zo weinig mogelijk spleten, gaten of spouwen in muren zijn, waarlangs ze binnen kunnen of waar ze een nest kunnen maken.
  • Door hun wantrouwig instinct kan het even duren vooraleer de knaagdieren van het lokaas eten. Geef de moed niet op en blijf regelmatig verversen.
  • Bij het bestrijden van knaagdieren houdt u uiteraard ook rekening met de veiligheid. Lokaas dient buiten het bereik van kinderen of huisdieren gelegd te worden. Hiervoor bestaan speciale lokaasdozen van Edialux, waar u het lokaas in kan leggen en die u eventueel kan afsluiten. Zeker aan te raden voor gebruik buiten, zodat andere dieren er geen last van hebben.