Bonsai verzorgen

Stap 1
Kies een goede standplaats.

Bonsais voor binnen staan bij voorkeur op een standplaats met veel licht. In de zomer is het echter af te raden om ze veel in direct zonlicht te plaatsen. Vermijd ook een standplaats met veel wind.

Stap 2
Geef een voldoende hoeveelheid water.

Net zoals dat voor andere planten geldt, geeft u aan bonsais enkel water wanneer dat nodig is. In de praktijk komt dat meestal neer op 1 keer per dag, ofwel ’s morgens of ’s avonds. Tijdens de zomermaanden kan dit tot 2 keer oplopen op warme dagen.

stap 3
Zorg voor extra voedingsstoffen.

Na verloop van tijd raken de voedingsstoffen in de potgrond op. Bonsais waarderen af en toe wat extra voedingsstoffen. Het is daarom aangeraden om tijdens de groeiperiode, vanaf april tot en met september, meststof toe te dienen, zoals vloeibare meststof voor bonsais van DCM. Deze zachtwerkende meststof zorgt voor een rustige, gezonde groei en een sterke, compacte plant.

Stap 4
Snoei regelmatig bij.

Een bonsai mag het hele jaar door bijgesnoeid worden. Dit kan vooral in het voorjaar nodig zijn. Snoei lange uitlopers bij en probeer telkens naar de originele vorm terug te snoeien. Snoei de bonsai met een schaar die hiervoor aangepast is. Informeer u bij Floralux voor meer tips over het snoeien van bonsais.

Weetjes
  • Omdat bonsais in kleine potten worden geplant, is het belangrijk de boom regelmatig te verpotten. In de regel moet er eenmaal per twee jaar worden verpot in het vroege voorjaar. Controleer het wortelstelsel van de boom echter om te bepalen of het verpotten ook echt nodig is. Wanneer de wortels rond de kluit groeien, betekent dit dat er geen ruimte meer is in de pot. Gebruik bij het verpotten DCM Potgrond voor Bonsai met extra lava voor een goede drainage en gezonde wortels.