Overwinteren in de tuin: een helpende hand voor alle dieren

Van ijzig koud tot kletsnat geregend: de winter maakt het tuindieren niet gemakkelijk. Een helpende hand vol lekkers of een droge schuilplaats zullen ze dus zeker niet afslaan.

Van huisje tot voederplank: help de vogels in jouw tuin

Vogels kunnen helaas geen winterjas of dikke trui aantrekken en moeten dus zelf zien warm te blijven. Wist je bijvoorbeeld dat kleine vogels 10 tot 25% van hun lichaamsgewicht verstoken om warm te blijven in de nacht? Reden te meer om ze lekker te verwennen. Je doet ze een groot plezier met een uitgebreid buffet zaden, pitten en bessen, een vetbol of zelfs gedroogde meelwormen en ongepelde pindanoten.

Kies ervoor om het op verschillende manieren aan te bieden: sommige vogels eten graag op de grond terwijl andere liever hoog en droog smikkelen. En om te schuilen tegen die eindeloze regenbuien? Zorg voor een rustig plekje met beschutting waar ze kunnen uitrusten. Een nestkastje hoog en droog is hier de oplossing.

Diep in winterslaap, egels als stille gasten in de tuin

Onder een heg, een stapel blaadjes of in een luxe huisje: in de winter trekken de egels zich terug voor een lange winterslaap. Let er dus op bij je winterse tuinactiviteiten dat je ze niet verstoort en laat bladeren en takken nog even liggen. Wordt jouw stekelige vriend toch even wakker (omdat de temperaturen bijvoorbeeld tijdelijk wat warmer zijn), bied hem dan wat extra voer aan om aan te sterken.

Als een vis in het water tijdens de winter

Tijdens de koudere maanden van het jaar vraagt de vijver minder onderhoud. De vissen trekken naar de bodem waar het water iets warmer is en houden zich daar stil tot in het voorjaar. Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat de vijver niet dichtvriest. Zo blijven de vissen voorzien van zuurstof en kunnen schadelijke stoffen uit het water ontsnappen. Is het water tussen de 5°C en 10°C? Kies dan voor een speciaal wintervoer. Ontdek hier hoe je jouw vijver optimaal winterproof kan maken.

Het is ook winter voor onze huisdieren buiten

Lopen er naast tuindieren ook enkele kippen of konijnen in jouw tuin? Ook al kunnen ze beide redelijk goed tegen de koude, je helpt ze echt kiplekker de winter door dankzij een sterk en winterklaar (dat wil zeggen tocht- en vochtvrij) hok. Hierin kunnen ze schuilen tegen de regen en vorst. Voorzie ze van een warm plekje met een dikke laag stro. Let er ook op dat de drinkfles en/of -bak vorstvrij blijft. Ververs het water regelmatig zodat er geen ijsvorming ontstaat.

Alles klaar voor de winter?

Dan is het nu even rustig afwachten, genieten van de dieren die nog aanwezig zijn en uitkijken naar de lente wanneer alles weer tot leven komt!

 • Nog tips om vogels de winter door te helpen?

  De dagen worden korter en buiten wordt het een stuk kouder. De vogels in jouw tuin zullen het de komende tijd moeilijker krijgen om aan voedsel te geraken. Daarom helpen we ze best een handje.

  Ontdek hier hoe

 •  

   

   

   

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven