Hoe plant ik knoflook?

Eén van de grootste en meest gebruikte smaakmakers in de tuin is gegarandeerd knoflook! Knoflookteentjes geven meteen een onontkomelijke toets aan al jouw gerechten. Tip voor de chef-kok: verse knoflook is zachter en frisser van smaak, terwijl gedroogde en bewaarde knoflook scherper van smaak is en meer geurt. 

Plant op een zonnige plek

Zet plantlook op een zonnige plek in de tuin en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  • Bij zware grond kan je zand toevoegen om dit te bereiken.
  • Houd rekening met vruchtwisseling. Plant daarom nooit op een stuk grond waar de laatste 5 jaar prei, look of uien geplant was om schimmels en aaltjes te vermijden.

Om knoflook te planten, plant je de teentjes. Kies geen te kleine knoflookteentjes. Zwaardere tenen zorgen namelijk voor een grotere oogst.

  • De teentjes van de knoflook mogen in de lente tot 2,5 cm onder de grond, liefst met het tipje van de teen net onder de grond, met de scherpe kant van het teentje naar boven gericht.
  • In de herfst mag je ze dieper planten: 5 cm onder de grond.
  • Rijafstand: 25 cm
  • Afstand tussen de rijen: 10 tot 15 cm aan.

Oogst

Wanneer het loof vergeeld en afgestorven is, kan je oogsten. Verwijder zoveel mogelijk grond en leg ze op een zonnige dag te drogen.

Weetjes

  • Je kan er de voorkeur aan geven om knoflook in het voorjaar te planten, wanneer de grond meer opgewarmd is. Het is echter evengoed mogelijk om dit in het najaar te planten. Dit zorgt namelijk voor een grotere oogst, aangezien de koude periode de vorming van meer tenen per bol stimuleert. Van zowel knoflook (witte en roze soorten) als ajuin bestaan najaarsvarianten die voor een prima lenteoogst zorgen! Informeer je hiervoor bij Floralux.
  • Tip: de planting in het voorjaar kan een beter resultaat opleveren door de knoflookbollen binnen te laten voorkiemen in een hyacintenglas op water en uit te planten als er goede wortels en loof gevormd zijn.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven