Struikrozen snoeien

Tip
Snoei struikrozen vanaf maart.

Struikrozen dienen elk jaar gesnoeid te worden in het voorjaar. Dit gebeurt bij voorkeur vanaf maart, na de strengste vorst. Dankzij de snoeibeurt zullen de rozen weer sterk beginnen groeien. Zorg voor een scherpe snoeischaar en dikke handschoenen om de klus te klaren. U vindt het nodige materiaal bij Floralux.

Stap 1
Neem kruisende, zieke en dode takken weg.

Het doel van snoeien is de plant een gezonde vorm geven zodat ze meer licht en lucht krijgt. Haal eerst alle dode of zieke takken weg en daarna de takken die elkaar kruisen.

stap 2
Snoei boven een knop die naar buiten gericht is.

Snoei telkens net boven een knop of oog dat naar buiten gericht is. Dit zorgt ervoor dat de rozen tot een mooie, open struik uitgroeien. Snoei tot 2 of 3 knoppen terug en knip deze ook schuin af, van de knop naar onder toe.

Stap 3
Geef na de snoei extra voedingsstoffen.

Rozen hebben veel voedingsstoffen nodig. Daarom is het aangeraden om de rozen na de voorjaarssnoei extra voeding te geven, bijvoorbeeld met meststof voor rozen van DCM. Om ziektes te voorkomen kan u ook gebruik maken van Rosabel van Edialux.

Weetjes
  • In de zomer neemt u de uitgebloeide bloemen weg  en in het najaar (vanaf oktober) kan er eventueel nog eens gesnoeid worden.
  • Bij het snoeien is het belangrijk om altijd schuin af te knippen. Zo voorkomt u dat er water op de wond blijft staan en kan er geen rotting optreden.