Fruitboom planten

stap 1
Bepaal welke fruitboom u wilt.

Voor kleine tuinen zijn laagstammen of leibomen (fruit tegen een muur geleid) ideaal. Halfstammen kan u gemakkelijk in een grasperk planten of aan de rand van een border of moestuin. Op een groter stuk grond of in een weide kan u hoogstammen planten. Laat u verder leiden door de vruchten waar u het meest van houdt. Dat kunnen grote vruchten zijn zoals peren, of kleinfruit zoals frambozen of bessen. Fruitbomen en vooral kleinfruit lokken veel vogels naar uw tuin, als u dat wilt. Hou tenslotte ook rekening met de bestuiving en de pluktijd van fruitbomen. Informeer hiernaar bij Floralux.

Stap 2
Zoek een geschikte plaats in de tuin om de fruitboom te planten.

Hou er rekening mee dat de meeste fruitbomen moeilijk groeien in te vochtige grond. Daarnaast dient u ook te weten of de fruitboom beter gedijt op een zonnige plek, of eerder op een beschutte plek. Informeer hiernaar bij Floralux.

stap 3
Snoei de fruitboom voor het planten.

Meteen na het planten mag de fruitboom gesnoeid worden. De hoofdtak mag tot 2/3 lang blijven, de gesteltakken mogen tot 1/3 lang blijven. Bij het snoeien dient u altijd schuin af te snijden, net boven een knop die naar buiten toe wijst.

Stap 4
Plant fruitbomen in het najaar.

U kan fruitbomen planten vanaf oktober tot maart, gedurende deze tijd hebben de planten geen bladeren, en zijn ze zogezegd ‘in rust’. Het is beter om te planten wanneer het niet vriest. Daarom is november de maand bij uitstek om fruitbomen te planten.

Stap 5
Maak een kuil die voldoende diep en breed is.

De plantdiepte is van groot belang voor de latere vruchtbaarheid van de fruitboom. Wanneer een fruitboom te diep geplant wordt, dan maakt hij te veel wortels. Daardoor gaat hij te sterk groeien en zal hij minder fruit produceren. Als algemene regel kunnen we stellen dat de hoogste wortel 5 cm onder de grond moet steken.

stap 6

Steek de steunpaal in de kuil vooraleer u de boom plant en de kuil terug opvult. Wanneer u de steunpaal tegelijk met de boom plant, geraken de wortels niet beschadigd. Zorg ervoor dat de steunpaal aan de westzijde van de boom staat. De steunpaal mag tot net onder de kruin komen.

Stap 6
Plaats de fruitboom in de kuil en vul deze terug op.

Meng de uitgegraven aarde met bodemverbeteraar. Daarna plaatst u de plant in de kuil en vult u deze terug op met de verbeterde aarde. Tenslotte maakt u de boom vast met een rubberen boombinder in een 8-vorm.

Weetjes
  • Indien u meerdere fruitbomen gaat planten, dient u rekening te houden met de plantenafstand. Informeer hiernaar bij Floralux
  • In het vroege voorjaar kan u extra voedingsstoffen toedienen.