Composteren

compost
Stap 1
Begin met composteren vanaf het voorjaar.

Wanneer de temperaturen stijgen, zal het verteringsproces gemakkelijker in gang schieten. Het is daarom aan te raden om te beginnen composteren vanaf het voorjaar.

stap 2
Composteer op een goede plaats in de tuin.

De composthoop mag niet te droog zijn, maar ook niet vochtig. Ook moet de zon er gedurende enkele uren van de dag kunnen op schijnen. Zoek daarom naar een plek in halfschaduw.

Stap 3
Gebruik het juiste materiaal voor een optimale beluchting.

Als u een kleine tuin hebt, dan is het aangewezen om een compostvat te gebruiken. Hebt u een wat grotere tuin, dan is een compostbak eerder aangewezen. De keuze is bepalend voor de manier waarop u dient te beluchten. In een compostvat kan u met een beluchtingsstok werken. Indien u met een compostbak werkt, plaatst  u best 2 bakken zodat u de inhoud van de ene bak naar de andere kan verplaatsen. Compostbakken worden bij voorkeur ook afgedekt zodat de compost niet te vochtig wordt.

Stap 4
Zorg voor een goed evenwicht van keuken- en tuinafval.

Om een goede vertering te krijgen, is het nodig om nat of groen materiaal zoals (dagelijks) keukenafval en gras wekelijks af te wisselen met droog of bruin materiaal (bv. snoeiafval, herfstbladeren, houtsnippers, …). Het droge materiaal zorgt dan voor meer structuur.

Weetjes
  • Verklein het afval zodat dit sneller verteert.
  • Gooi altijd vers afval op de composthoop.
  • Vanaf 6 maanden tot een jaar nadat u begonnen bent met composteren, kan u de compost gebruiken. Jonge compost (die nog brokken bevat) gebruikt u als bodembedekker. Rijpere compost (die helemaal fijn aanvoelt) kan voor alle doeleinden gebruikt worden.