Hoe maak je een moderne adventskrans?

Een adventskrans is sinds het ontstaan in 1839 een leuke manier om af te tellen naar Kerst. Johann Wichern, een Duitser die zendingswerk deed in Hamburg, gaf er les aan arme kinderen die hem vaak de vraag stelden hoe lang ze nog moesten wachten op Kerst. Daarom gebruikte hij een wagenwiel, zette er 4 grote en verschillende kleinere kaarsen rond en de adventskrans was geboren! Tegenwoordig pakken we het gelukkig wat verfijnder aan.

Wat heb je nodig?

 • Scherp mes
 • schaar
 • 4 kaarsen naar keuze (in dit geval gebruiken we 4 verschillende formaten)
 • Touw
 • Kleine houten schijfjes
 • Lijmpistool
 • Edding-stift (kleur naar keuze)
 • Mos
 • Krammetjes
 • Schaal (kan ook een houten schijf/bord/… iets waar je jouw adventskrans op wil zetten)
 • Oasis steekschuim
  Houd rekening met het formaat van de schaal. Wij gebruiken daarom 8 kleinere steekschuimvormen.
 • Kleine decoratie voor een unieke toets
  Hier hebben we de zilveren bolletjes gemaakt door een slinger kapot te knippen
 • Takken naar keuze
 • Beeldje naar keuze

Hoe maak je de adventskrans?

Stap 1

Leg het steekschuim op de schaal. Als je een schaal met randje gebruikt, kan je het steekschuim al wat aanduwen. Dat maakt het gemakkelijker om het teveel aan steekschuim, dat over de randen je schaal uitkomt, af te snijden. Bij een schaal zonder rand, draai je de schaal met steekschuim om zodat je schaal op het steekschuim ligt. Ga met je scherp mes langs de randen van je schaal en snijd bij op maat van de schaal.

Stap 2

Nu kan je overgaan naar het preciezere snijwerk en het steekschuim een vorm geven. Snijd alle scherpe hoeken weg en probeer alles een beetje af te ronden.

Stap 3

Vervolgens kan je de kaarsen een plekje geven. Schik ze op het steekschuim en duw aan zodat ze vast komen te zitten.

Stap 4

Het zichtbare steekschuim bekleed je daarna met het mos. Maak dit mooi vast met de krammetjes.

Wil je nog een paar extra details toevoegen? Dat kan zeker! Wij recycleerden een slinger, waarvan we kleine balletjes met metalen draadje, maakten en voegden een paar dennentakken toe. Maar je kan ook kleine kerstballen , lichtjes of droogbloemen gebruiken. Voor een strakker resultaat gebruik je natuurlijk weinig tot geen extra’s.

Stap 5

Neem wat touw en wikkel het rond je kaarsen. De uiteindes kleef je met het lijmpistool aan elkaar vast. Probeer hierbij zo weinig mogelijk op de kaarsen te kleven, zodat je het touw nog kan hergebruiken als deze kaarsen zouden opbranden.

Stap 6

Vervolgens neem je de 4 kleine, houten schijven en je Edding-stift. Schrijf op elk schijfje een cijfer van 1 tot 4. Als je dat wil kan je het ook nog wat decoreren door er nog iets bij te tekenen.

Tip: ga enkele keren over de cijfers met je stift. Zo vermijd je dat het absorberende hout de letters doet vervagen.

Stap 7

Plak de schijfjes vast aan het touw op de plek waar je het touw daarnet samenplakte, dit verbergt de lijmrestanten waardoor je een mooier eindresultaat krijgt. Nummer 1 plak je op de kaars die het langste blijft branden, 4 op de kaars die het snelste opbrandt.

Stap 8

Tenslotte zet je het beeldje tussen de kaarsen en kan je beginnen aftellen naar Kerst. Een adventskrans werkt namelijk zo dat je vanaf de vierde zondag voor Kerst een kaars aansteekt en zo de weken aftelt.

Tel jij mee af met ons? Laat je creativiteit de vrije loop en toon ons jouw adventskrans met de hashtag #DIYFloralux .

#DIYFloralux

Deel jouw creatie met ons

We geven je niet alleen graag leuke ideeën, we laten ons minstens even graag inspireren! Tag ons zeker in jouw post op Facebook of Instagram met de hashtag #DIYFloralux. We zijn heel benieuwd!