Hoe kweek ik witloof uit witloofwortelen

Witloof kweken doe je het gemakkelijkste met witloofwortels. Wij leggen je graag uit hoe je van die wortels lekkere witloof maakt.

Wat heb je nodig?

  • Witloofwortelen (kan je kopen bij je favoriete Floralux-vestiging)
  • Potgrond
  • Minstens 2 grote potten met gaten
  • Zwarte plastic om je witloofwortelen mee af te dekken
  • Water
  • Scherp mes

Hoe ga je te werk?

Eerst vul je de pot met potgrond. Vul niet tot helemaal boven, want als je de wortels gaat planten, moet de wortelhals onder de rand van de pot eindigen. Daarna bereid je de wortels voor om ze te planten.

Witloofwortels hebben een hartje

Uit dat hartje zal de witloof groeien. Je wilt dat hartje dus niet volledig wegsnijden, maar wel bijsnijden tot 1 à 2 cm boven de wortelhals. Bij een dikke wortel snijd je tot 2 cm boven de wortelhals, bij een kleine wortel tot 1 cm. Verwijder meteen ook zoveel mogelijk restanten van het afgestorven loof.

Vervolgens ga je de wortels planten in de pot

Je mag ze dicht op elkaar laten aansluiten en tussen de witloofwortelen potgrond toevoegen. In die potgrond kunnen dan fijne haarwortels groeien. Als alle wortels in de pot zitten, zorg je ervoor dat alle hartjes zichtbaar zijn en geef je al eens water.

Witloof kan alleen groeien in het donker

Zet daarom de tweede pot bovenop de wortelen. Dek dit vervolgens af met zwarte plastic. Dit zorgt er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en je gedurende de teelt slechts 1 à 2 keer water zal moeten bijgeven.

Geef de wortelen warmte

Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven