Tuinkalender

Wat te doen in de maand

Augustus

Terras

Snoei klimop terug

Dit kan het ganse jaar.

Gazon

Geef het gazon water in droge periodes

Geef het gazon water in warme droge periodes, geef water enkel 's morgens of 's avonds. Zo vermijd je dat het water verdampt en het gras verbrand. Een nieuw aangelegd gazon heeft meer water nodig dan een bestaand gazon. Het is beter één keer per week lang te bewateren dan elke dag een beetje.

Maai het gazon

Om de kwaliteit te bevorderen en de groei te stimuleren is het van belang je gazon geregeld te maaien. Bovendien krijgen mos en onkruid hierdoor minder de kans zich te ontwikkelen.

Knip het gras af dat over de randen groeit

Zo ziet het gazon er netjes uit en kan de machine er weer makkelijk overheen.

TIP

Bemest het gazon

Het gazon heeft behoefte aan voldoende voedingsstoffen om er steeds op z'n best uit te zien. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen, deze bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Ze hebben een langere werkingsduur, zijn milieuvriendelijk en zullen je gazon niet beschadigen. Informeer hiernaar in onze winkel.

Voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels is het gebruik van een strooiwagentje aan te raden. Zo wordt vermeden dat het gazon onregelmatig in plekken begint te groeien.

Geef overvloedig water na het bemesten, zo dringen de korrels goed in het gazon.
Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren 24u na het bemesten niet op het gazon komen. Bemesten mag je om de 90 dagen herhalen indien je organische meststoffen gebruikt.

Lees onze tuintip 1 'Gazon in het najaar'

Lees onze tuintip 2 'Mos bestrijden'

Vijver

Vul de vijver bij met water

In de warme zomermaanden verdampt het water, vul de vijver regelmatig bij. Hou dit zeker in de gaten voor je met vakantie vertrekt.

Verwijder de bladluizen

Spuit de bladeren even af met de tuinslag om de bladluizen te verwijderen.

Vul de vijver bij met water

Plaats een fontein in de vijver

Een fontein in de vijver creëert een extra dimensie door met bewegend water een speciale sfeer te scheppen. Het bewegende water zorgt voor zuurstof in het water.

Verwijder uitgebloeide bloemen uit de waterplanten

De plant kan zijn energie steken in het vormen van nieuw bloemknoppen.

Verwijder kroos uit het water

Kroos is een woekerende plant en kan de ganse vijver bedekken en zo licht en zuurstof wegnemen. Verwijder het regelmatig met een schepnet.

Verwijder de algen

Verwijder de algen reeds in een vroeg stadium, om verdere groei tegen te gaan. Zijn er reeds teveel algen aanwezig dan zal het manueel verwijderen onvoldoende effectief zijn. In dit geval ga je de algen beter vernietigen met een bestrijdingsmiddel tegen algen.

Bescherm de vijvervissen tegen reigers

Enkele mogelijkheden : draad of net over de vijver spannen, een namaakreiger installeren of hoge oeverplanten plaatsen om het landen van de reiger moeilijk te maken.

Voeder de vissen

Geef de vissen voer afhankelijk van de hoeveelheid en soort. Voeder de vissen niet teveel want visvoer dat overblijft kan het water troebel maken.

Meet de kwaliteit van het vijverwater

Controleer regelmatig de waterkwaliteit in de vijver. Wanneer je de zuurgraad (pH), de carbonaathardheid (KH) en de totale hardheid (GH) kent, kunnen problemen sneller en doeltreffender worden aangepakt.

Bomen & planten

Snoei klimop terug

Dit kan het ganse jaar.

Moestuin

Oogsten

Aardappel - ajuin - artisjok - aubergine - augurk - biet - bloemkool - cichorei - courgette - erwt - komkommer - maïs - paprika - raap - sla - spinazie - snijbiet - snijboon - tomaat - wortel 

Zaaien in volle grond

Veldsla - witte kool