Tuinkalender

Terras
TIP

Vul bloembakken en potten

Zorg voor kleur op je terras en vensterbanken, maak je keuze uit het uitgebreide assortiment zomerbloeiers in ons tuincentrum.

Lees onze tuintip 'Bloembakken vullen'

Snoei klimop terug

Dit kan het ganse jaar.

Gazon

Maai het gazon

Om de kwaliteit te bevorderen en de groei te stimuleren is het van belang je gazon geregeld te maaien. Bovendien krijgen mos en onkruid hierdoor minder de kans zich te ontwikkelen.

Knip het gras af dat over de randen groeit

Zo ziet het gazon er netjes uit en kan de machine er weer makkelijk overheen.

TIP

Leg een gazon aan

Zaai nu gras of leg grasmatten om in de zomer volop te genieten van je tuin.

Lees onze tuintip 'Gazon zaaien'

TIP

Bemest het gazon

Het gazon heeft behoefte aan voldoende voedingsstoffen om er steeds op z'n best uit te zien. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen, deze bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Ze hebben een langere werkingsduur, zijn milieuvriendelijk en zullen je gazon niet beschadigen. Informeer hiernaar in onze winkel.

Voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels is het gebruik van een strooiwagentje aan te raden. Zo wordt vermeden dat het gazon onregelmatig in plekken begint te groeien.

Geef overvloedig water na het bemesten, zo dringen de korrels goed in het gazon.
Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren 24u na het bemesten niet op het gazon komen. Bemesten mag je om de 90 dagen herhalen indien je organische meststoffen gebruikt.

Lees onze tuintip 1 'Gazon in het najaar'

Lees onze tuintip 2 'Mos bestrijden'

TIP

Herstel kale plekken in het gazon

Maai het gazon en maak de grond van de kale plekken wat los. Meng het graszaad met potgrond en strooi een dunne laag van dit mengsel over de kale plek. Druk of rol lichtjes aan. Begiet indien nodig en voorkom dat de grond tussen 2 gietbeurten uitdroogt.

  • Tip: Bij Floralux hebben we speciaal herstelgazon en specifieke potgrond voor uw gazon, vraag ernaar in onze winkel.

Lees onze tuintip 'Gazon in het najaar'

Vijver

Verwijder de bladluizen

Spuit de bladeren even af met de tuinslag om de bladluizen te verwijderen.

Verwijder uitgebloeide bloemen uit de waterplanten

De plant kan zijn energie steken in het vormen van nieuw bloemknoppen.

Verwijder kroos uit het water

Kroos is een woekerende plant en kan de ganse vijver bedekken en zo licht en zuurstof wegnemen. Verwijder het regelmatig met een schepnet.

Verwijder de algen

Verwijder de algen reeds in een vroeg stadium, om verdere groei tegen te gaan. Zijn er reeds teveel algen aanwezig dan zal het manueel verwijderen onvoldoende effectief zijn. In dit geval ga je de algen beter vernietigen met een bestrijdingsmiddel tegen algen.

Bescherm de vijvervissen tegen reigers

Enkele mogelijkheden : draad of net over de vijver spannen, een namaakreiger installeren of hoge oeverplanten plaatsen om het landen van de reiger moeilijk te maken.

TIP

Zet nieuwe vissen uit

Laat de vissen niet onmiddellijk los in de vijver. Laat de zak met vissen eerst wat drijven op het water en meng het water in de zak met vijverwater. Laat de vissen geleidelijk gewennen aan de temperatuur en de samenstelling van het vijverwater.

Lees onze tuintip 'Vissen uitzetten in de vijver'

TIP

Plaats waterplanten in de vijver : waterlelies, moerasplanten en zuurstofplanten

Waterlelies zijn sierlijk in de vijver. Moerrasplanten zorgen voor de begroeiing van de vijverrand. Zuurstofplanten houden het water helder.

Lees onze tuintip 'Waterplanten planten'

Voeder de vissen

Geef de vissen voer afhankelijk van de hoeveelheid en soort. Voeder de vissen niet teveel want visvoer dat overblijft kan het water troebel maken.

Meet de kwaliteit van het vijverwater

Controleer regelmatig de waterkwaliteit in de vijver. Wanneer je de zuurgraad (pH), de carbonaathardheid (KH) en de totale hardheid (GH) kent, kunnen problemen sneller en doeltreffender worden aangepakt.

Bomen & planten

Leg je tuin aan

Stop je tuin in een nieuw jasje, dit is het ideale moment.

TIP

Vul bloembakken en potten

Zorg voor kleur op je terras en vensterbanken, maak je keuze uit het uitgebreide assortiment zomerbloeiers in ons tuincentrum.

Lees onze tuintip 'Bloembakken vullen'

Snoei klimop terug

Dit kan het ganse jaar.

Moestuin

Oogsten

Asperge - radijs - witte ajuin

 

Planten in volle grond

Aubergine - bloemkool - cichorei - paprika - prei - sla - tomaat - witte kool

Zaaien in volle grond

Andijvie - biet - bloemkool - cichorei - courgette - maïs - peterselie - pompoen - prei - radijs - schorseneren - selder - sla - snijbiet - snijboon - spinazie -spruiten - venkel - wortel 

Zaaien onder glas

Courgette - spinazie - venkel - wortel