Orchidee verzorgen

Stap 1
Geef orchideeën voldoende licht.

Er bestaan heel wat verschillende soorten orchideeën, zoals de vlinderorchidee (Phalaenopsis), Cymbidium of Dendrobium en ze houden allemaal van voldoende licht, maar ze worden niet graag aan direct zonlicht blootgesteld. Het is vooral belangrijk om hiermee rekening te houden in de zomer. In het najaar en het voorjaar kan u gerust uw orchideeën op de vensterbank plaatsen.

Stap 2
Zorg voor de juiste temperatuur.

Orchideeën verkiezen kamertemperatuur. Een plekje met een temperatuur van ongeveer 18 tot 22 graden is dus zeker aan te raden overdag. ’s Nachts is het aangeraden om de temperatuur niet onder 16 graden te laten zakken. Ook houden orchideeën er niet van om in de tocht of dichtbij een verwarmingselement te staan.

stap 3
Geef wekelijks water.

Dompel één keer per week de plant 5 à 10 minuten in (regen)water op kamertemperatuur en laat dan goed uitlekken. In de zomer mag er tijdens warme periodes wat meer water gegeven worden. Houd de orchideeën tijdens de winter iets droger dan in de zomer. Belangrijk is wel u een goede potgrond gebruikt voor orchideeën die voldoende drainage garanderen, zoals potgrond voor orchideeën van DCM. Tenslotte kan u nog de bladeren besproeien. Ook is het aan te raden om tijdens de groeiperiode maandelijks extra voedingsstoffen te geven die specifiek bedoeld zijn voor orchideeën, zoals vloeibare meststof voor orchideeën van DCM. Informeer bij Floralux voor nog meer specifieke tips per soort.

Stap 4
Snoei na de bloei.

Na de snoei mag de plant enkele weken wat koeler gezet worden, maar zorg ervoor dat hij nog steeds voldoende licht krijgt. Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.

Weetjes
  • Fruit produceert gassen waardoor bloemen sneller verouderen. Zet de orchidee bij voorkeur dus niet in de buurt van de fruitschaal.