Klimrozen planten

stap 1
Kies de gewenste klimrozen uit.

Er bestaan veel verschillende soorten klimrozen. Zo zijn er éénmalig bloeiende soorten, de zogenoemde liaanrozen of ramblers, die één keer per jaar een sterke bloei kennen in de zomer. Daarnaast zijn er meermaals bloeiende klimrozen, die eveneens in de zomer bloeien. Deze laatste soort komt het meest voor. Denk na welke rozen u precies wilt en laat u bij Floralux adviseren bij uw keuze.

Stap 2
Plant in het voorjaar.

Klimrozen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden, wanneer het niet vriest. Het najaar is hiervoor een uitmuntende periode, maar in het voorjaar kan dit evengoed. Indien de rozen langs een zijde geplant worden, die veel regen opvangt, mag u ze direct tegen de zijde planten. Is dit niet de regenzijde, dan laat u bij voorkeur 30 cm plaats. Plant de rozen ook op een zonnig plekje en verbeter de grond van het plantgat met Vivimus voor Rozen van DCM. Deze bodemverbeteraar creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting. Klimrozen hebben geen hechtwortels of klimmende ranken. Dit betekent dat u de (gestel)takken zal moeten aanbinden, en dat gebeurt best in horizontale richting met behulp van leidraad en elastische binddraad.

stap 3
Stimuleer de groei.

Bij het aanplanten van de klimrozen hoeft u niet meteen te snoeien. Er mag wel reeds een eerste maal meststof toegediend worden, zoals Organische meststof voor Rozen & Bloemen van DCM voor een prachtige en langdurige bloei.  Tijdens de bloeiperiode in de zomer mogen uitgebloeide bloemen meteen weggeknipt worden. Het volgende jaar mogen in het voorjaar de bloemtakken tot op maximum  3 ogen teruggesnoeid worden. Snoei altijd net boven een oog dat naar buiten gericht is. Later in het voorjaar mag er nogmaals meststof gebruikt worden

Stap 4
Bescherm tegen ziektes.

Als u na enige tijd merkt, dat de rozen last hebben van ziektes zoals witziekte of sterdauw, of van insecten zoals bladluizen, kan u de rozen behandelen met Belrose van Edialux. Spuit dit product op de plant en herhaal de behandeling als na enkele weken blijkt dat de plant er nog of terug last van heeft.

Weetjes
  • Rozen vormen een echte blikvanger in uw tuin. Wanneer u gebruik maakt van klimrozen om een strakke afrastering een natuurlijke uitstraling te geven of een oude muur mooier te maken, slaat u 2 vliegen in één klap. U kan dan genieten van mooie, geurende bloemen in de tuin, en tegelijkertijd ziet de tuin er nog mooier uit ook.