hoe vul je

HANGMANDEN

Hangmanden vullen

stap 1
HANGMAND VOORBEREIDEN

Breng een plastiekfolie aan om het water in de mand te houden. Plaats daarna een vochthoudende doek of een kokosmat om het water vast te houden en gelijkmatig te verspreiden over de hele mand.

stap 2
OPVULLEN MET POTGROND

De hangmand opvullen met potgrond. Blijf 2 cm van de bovenkant. De potkluiten zullen immers ook nog plaats innemen.
Zeer belangrijk voor de goede groei van uw planten is de keuze van uw potgrond. Koop geen te goedkope potgrond. Deze zal niet de nodige meststoffen en goede structuur bezitten. Hierdoor kunt U gezonde planten zien wegkwijnen in plaats van goed te floreren.

stap 3
KIEZEN VAN PLANTEN

De meeste hangmanden bezitten zowel hangplanten als staande planten. Enkele voorbeelden van hangplanten: Bidens, Bacopa, Surfinia, Lobelia richardii, Persicaria capitata, Lotus, Sanvitalia,...

stap 4
HET INPLANTEN

Zet eerst alle planten uit op de gewenste plaats tot u de gewenste schikking hebt bekomen. Zorg ervoor dat de hangplanten aan de zijkanten staan en dat er in het midden enkele staande planten komen. Let er op dat er een gietrand is van een tweetal centimeter. Druk de potgrond lichtjes aan. Eventueel kunt u om gemakkelijker water te kunnen geven nog één van de lege bloempotjes in de potgrond steken. Zet de hangmand nog een drie tot vier weken binnen, op een plaats met veel licht en uiteraard vorstvrij en geef regelmatig water.

weetjes

PLANTPERIODE
Reeds vanaf half april zijn deze prachtige planten in pot verkrijgbaar in de tuincentra. Vanaf half mei kunnen eigenlijk alle eenjarigen naar buiten. Het gevaar voor vorstschade is dan meestal geweken; na de ijsheiligen.

WATERBEHOEFTE
Tijdens warme zomerdagen hebben de hangmanden dagelijks water nodig. Geef echter niet te overvloedig water, anders rotten de wortels van de planten.
Water geven gebeurt het best in de morgen of  's avonds.
TIP:  Een grote mand bezit een grotere waterbuffer en hoef je minder vaak te gieten.

BEMESTEN
Regelmatig (zeker wekelijks) bijbemesten met een vloeibare meststof.
Steekt U in de grond een korrelmeststof, meststoftabletten of -pillen (deze werkt doorgaans langer) dan hoef je maar maandelijks eens bij te bemesten.
Geef de planten alleszins voldoende voedsel dan zullen zij u belonen met een overweldigende groei en bloemenpracht. Bij gebrek aan meststof krijgen de planten bleekgroene tot gele bladeren en sterven geleidelijk af.

ONDERHOUD
Let er op de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Indien de bladeren geel worden; bijbemesten. Indien er een witte “waas” op de blaadjes komt is dat waarschijnlijk meeldauw.
Gebruik dan een beschermingsmiddel om deze schimmel te bestrijden.
Soms kunnen de bladluizen de jonge scheuten aanvallen. Besproei de planten met een zacht insectenmiddel om ze te verwijderen.
Indien de hangplanten te lang worden, mag je ze eens insnoeien en ze nadien bijbemesten zodat je verjongde groeikracht krijgt bij je planten.

HEROPVULLEN
De zomer is voorbij en de bloemenpracht uit de mand is verdwenen door uitputting of door de vorst. De inhoud kan dan het beste worden geledigd op de composthoop.  Als u voorzichtig te werk gaat kunt u het buitenste mos en de doek nog hergebruiken. Hiervoor hoeft u niet te wachten tot volgend voorjaar. Een hangmand kan aan alle seizoenen worden aangepast. In het najaar kan de mand worden opgevuld met bladhoudende, winterbloeiende of besdragende vorstbestendige planten zoals klimop, Skimmia, Erica, Calluna, Hebe, Vinca, Gaultheria, viooltjes,...
Op deze manier kunt u het hele jaar rond over een prachtige bloemenkorf beschikken.

Indien u de éénjarige planten goed verzorgt, bloeien ze zeker tot half oktober (of tot het vriest)

Alvast veel groei- en bloeigenot toegewenst!