Siergrassen

Siergrassen zijn tegenwoordig sterk aanwezig in de borders van onze tuinen en hebben meerdere functies. Ze zorgen voor rust en natuurlijkheid en passen gemakkelijk in een samenstelling met andere kleuren en planten. Het ganse jaar zijn grassen decoratief in de tuin. De structuur en vorm van siergrassen zijn een streling voor het oog, of ze nu als kleinere soort in groep of groot en alleen staan. Afwisseling van vormen zorgt voor een sterk contrast. Je kunt kiezen voor sierlijk overhangende, smalle bladeren tot hele hoge siergrassen met wuivende bloeipluimen. We hebben tal van soorten en vormen om uit te kiezen.

 

De enorme variatie maakt ze toepasselijk voor allerlei plaatsen en doeleinden in de tuin. Door ze op verschillende hoogtes te planten creëren ze een bepaalde kracht en levendigheid. De laagblijvende grassen passen goed in een border, de hogere soorten alleenstaand als blikvanger. Ze passen zowel in een strakke moderne tuin als in een heel natuurlijke omgeving.

 

Eén kenmerk hebben ze allemaal gemeen: siergrassen vragen heel weinig onderhoud. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, dan moet je zeker aan siergrassen denken. Als je ze aanplant in groep, heb je geen werk meer aan onkruid eens ze volgroeid zijn. In de winter hebben ze hun plaatsje in de decoratieve achtergrond van de tuin.

 

Je kan siergras planten vanaf maart tot in de late herfst. Kies wel een natte, vorstvrije periode. Siergras doet het goed op veel verschillende bodemsoorten. Als je siergras plant in de herfst, is extra water ook niet nodig. Plant je siergras in de zomer, geef dan water aan de plantbasis. Heb je siergrassen die afsterven in de winter, snoei ze in het voorjaar door ze af te knippen tot vlak boven de grond. Voor groenblijvende siergrassen pluk je in het voorjaar het dode loof uit. Als de siergrassen flink zijn gegroeid kun je ze ook gemakkelijk vermeerderen.