Vetplanten & cactussen

Geen groene vingers maar toch fan van wat natuurlijk groen in huis? Dan zijn vetplanten en cactussen precies wat je nodig hebt. Het zijn de makkelijkste planten in onderhoud en bovendien zijn ze zeer decoratief. Plaats enkele kleine vetplanten en cactussen in een ondiepe schaal met steentjes en grind en je hebt meteen een leuke minituin in huis. Een grote cactus of vetplant in de juiste pot vormt dan weer een echte eye-catcher in huis. Vetplanten, ook wel succulenten genoemd, en cactussen hebben beiden dezelfde eigenschappen. Omdat ze in de natuur op plaatsen groeien waar vaak maanden geen water valt zijn ze zo gebouwd dat ze grote hoeveelheden vocht kunnen opslaan. Je hoeft ze dus maar heel weinig water te geven.

 

Hierbij enkele tips voor het verzorgen van cactussen en vetplanten:

  • Geef ze een plaats in de zon, ze hebben veel licht nodig.
  • Geef in de zomer af en toe een goede scheut water en laat de grond daarna uitdrogen. Staat de plant met pot en al in een sierpot? Haal de plant met pot eruit en zet deze een 10-tal minuutjes in water. Zo hebben de wortels de tijd het water op te zuigen en blijft er geen onnodig water in de sierpot staan, dit kan de wortels doen rotten. 
    Begint de plant te verdorren? Geef dan wat water bij.

 

  • In de winter is het voldoende eens in de 4 weken water te geven, de planten groeien niet in de winter en ze hebben deze rustperiode nodig om opnieuw te groeien in de lente en de zomer.
  • Tijdens hun groeiperiode in de lente en de zomer is het aangeraden speciale mest te geven.
  • Verpot enkel als de pot echt te klein is en gebruik bij voorkeur aangepaste potgrond. Om cactussen pijnloos te verpotten kan je ze in krantenpapier draaien, ook dikke handschoenen kunnen goed van pas komen.

Wist je dat?

De stekels op cactussen hebben wel degelijk een functie. Ze kunnen dauw absorberen en zorgen zo voor extra vocht.