Bonsai

Een bonsai vormt een levend kunstwerk en mits de juiste verzorging beleef je er een leven lang plezier aan.
Wie ergens al eens een bonsaiplant gespot heeft, was waarschijnlijk onder de indruk van zoveel grootsheid in één kleine pot.
De illusie van een volwassen boom in kamerplant formaat heeft al heel wat monden doen open vallen van bewondering.

Wat is een bonsai?

Een bonsai is niet één of andere miniatuur boomsoort,maar een gewone boom die door speciale technieken klein gehouden wordt. Het is een wereldwijd verspreide kunstvorm met beoefenaars in bijna elk land ter wereld.

Het woord ‘bonsai’ zelf is een Japans woord dat bestaat uit twee delen: bon en sai. Bon staat voor platte schaal, en sai staat voor boom. Vrij vertaald is dit dus: boom in pot. De boom en zijn pot vormen een harmonisch geheel en verwijzen naar de natuur.

Bonsais worden meestal ingedeeld in twee soorten: tropische bonsai en gematigde bonsai.

Tropische bonsais (bv: serissa, ficus, bougainville) zijn planten die zich niet kunnen beschermen tegen vriestemperaturen en dus ter bescherming binnen ondergebracht moeten worden. Een kamer of binnenbonsai dient vaak ter verfraaiing van het interieur. 

Gematigde bonsais (bv: jeneverbes of esdoorn, inlandse boomsoorten) zijn planten die de lagere buitentemperaturen wel kunnen verdragen. Deze buitenbonsais genieten vaak de voorkeur van echte bonsailiefhebbers. Naast de indeling in binnen- en buitenbonsai, worden bonsais ook nog eens ingedeeld in verschillende categorieën naargelang de grootte. Een gemiddelde bonsai is tussen de 30 en 60 cm groot.

Onderhoud: verzorging, snoei & pot?

Aangezien een bonsai een ‘gewone’ plant is, heeft ze dus ook gelijkaardige zorgen nodig als courante tuinplanten. Af en toe wat water met wat mest wordt ook door de bonsai gewaardeerd. Ook veel licht en een constante temperatuur worden gewaardeerd. Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met de specifieke behoeften van een bonsai die ontstaan door zijn leven in pot en door zijn speciale ingrepen.

Wat ook belangrijk is bij bonsais is regelmatig snoeien. Het snoeien dient niet enkel voor het onderhoud, maar ook voor het vormen van de bomen. Onderhoudssnoei wordt toegepast wanneer de boom al zijn vorm heeft en zijn vaak kleine ingrepen. Dit is vooral nodig tijdens de lente wanneer de bomen flink groeien.

Vormsnoei daarentegen, is het snoeien van grote takken om de vorm van de boom te bepalen. De beste tijd hiervoor is in de vroege lente, zodat de boom nog kans heeft om nieuwe knoppen te ontwikkelen. Voor beide snoeimomenten gebruik je echter wel best het juiste, kwalitatief goede gereedschap.

Een laatste puntje waarmee rekening moet gehouden worden bij bonsais is de keuze van pot. Om je bonsai volledig tot zijn recht te laten komen, moet je kiezen voor een goed passende schaal. Hiervoor kijk je naar:  de kleur van je boom en de eventuele bloemen, de hoogte en breedte van de boom en de stijl waarin de boom is gevormd. Aangezien bonsais in kleine potten worden geplant, is het echter wel belangrijk om de boom regelmatig te verpotten. De regel hiervoor is vaak eenmaal per twee jaar in het vroege voorjaar.

Bij floralux

Voor wie de groene vingers al voelt tintelen: jullie kunnen bij ons terecht. Niet enkel hebben we bij Floralux een uitgebreid assortiment bonsais in allerlei verschillende vormen en maten, we helpen jullie ook meteen vooruit met alle nodige materialen zoals bonsaimest, potgrond, schaartjes en de speciale schalen. Ook wie op zoek is naar informatie helpen we graag met tuintips (zoals deze bijvoorbeeld: bonsai verzorgen) en de brede kennis van onze medewerkers.

Ook interessant