Start jouw ecologisch verhaal

Als tuincentrum is het uitdragen van een ecologische boodschap vanzelfsprekend. En nu helpen wij ook jou graag op weg naar een groene tuin vol leven. Een tuin die wemelt van de vogels, vlinders, hommels of bijen: het is niet alleen leuk voor ons maar ook voor Moeder Natuur. Van de moestuin tot de siertuin of het interieur: ecologisch leven is helemaal niet moeilijk als je met onderstaande tips rekening houdt.

Bewust aanplanten

Voor onze eerste tip trekken we de tuin in: sta even wat langer stil bij welke planten je graag wilt. Naast ecologisch gekweekte planten, kan je ook kiezen voor inheemse planten. Deze komen van nature voor in jouw regio en zijn hierdoor vaak veerkrachtiger en sterker dan exoten. Je verkleint hiermee niet enkel je ecologische voetafdruk, ze zijn bovendien gemakkelijker om te onderhouden.

Verder kan je bij het aanplanten van de tuin ook rekening houden met veel variatie: kies voor een mengeling van bomen, struiken, hagen, bloemen en gras. Zo zal je heel veel verschillende dieren naar jouw tuin lokken. Zeker als je ervoor zorgt dat er op ieder moment altijd wat bloeit.

Kies voor biologische of natuurlijke producten

Van biologische potgrond tot natuurlijke bestrijdingsmiddelen: waar mogelijk kies je voor duurzame en milieuvriendelijke producten die de biodiversiteit ondersteunen en bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Als je ervoor kiest om onkruid te verwijderen, Kan je deze bijvoorbeeld manueel verwijderen met een onkruidwieder, of met een onkruidbrander het onkruid tussen bestrating weghalen.

De bloemetjes en de bijtjes

De beste manier om heel wat leven in je tuin aan te trekken, is om te kiezen voor bloeiende planten. Of dat nu groenten en fruit zijn, éénjarige bloeiers, prachtige vlinderstruiken of een volledig gezaaide bloemenweide: hiermee maak je heel wat insecten blij!

Recycleren en hergebruiken

Ecologisch tuinieren gaat natuurlijk nog veel verder dan planten of bloemen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor bloempotten in gerecycleerde materialen. Of het composteren van al jouw groen- en tuinafval tot de perfecte meststoffen voor jouw tuin.

Een blik op de toekomst

De laatste tip die we jou nog kunnen meegeven om jouw ecologische verhaal te starten is om zeker de toekomst niet uit het oog te verliezen. De laatste jaren kregen we te maken met droge, warme en hete zomers en het lijkt erop dat het ook de komende jaren zo zal zijn. Bereid je daarom nu al hierop voor en investeer in een goede regenton en kijk uit voor droogtebestendige planten!

Zo, je hoort het wel: ecologisch tuinieren is een prachtige manier om ons te verbinden met de natuur en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen. Draag jij ook je steentje bij?