Tuinserre schoonmaaktips

Als jij een tuinserre bezit, dan weet je dat deze na de winter een goede schoonmaakbeurt nodig heeft om deze in goede staat te houden. Hier zijn vijf essentiële tips om jouw serre in het voorjaar weer te laten stralen.

Waarom je tuinserre schoonmaken?

 

Het schoonmaken van je tuinserre is een klus die behoorlijk wat tijd vergt. Als je dit niet doet, kan dit de levensduur van je serre verkorten, wat zonde zou zijn gezien de kosten ervan. Daarom is het het beste om dit jaarlijks te plannen, idealiter in het voorjaar direct na de winter wanneer de tuinserre het vuilst is. Mogelijk is een tweede schoonmaak later in het jaar ook nodig. Door regelmatig onderhoud verleng je niet alleen de levensduur van de serre, maar zorg je ook voor betere lichtinval tijdens het moestuinseizoen. Dit is belangrijk voor de planten die binnen groeien. Bovendien is het veel prettiger om door schone ramen naar buiten te kijken als je de tuinserre als extra zitruimte gebruikt.

Hoe kan je het best je tuinserre onderhouden?

Zorg ervoor dat je de zijwanden schoonmaakt. Voor grotere tuinserres geldt: hoe meer ramen, hoe meer je te reinigen hebt. Vergeet niet zowel de binnen- als buitenkant en het aluminiumprofiel aan te pakken. Gebruik een emmer met lauw water en een beetje afwasmiddel om stof en insecten te verwijderen. Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekwater en azijn, die schade kunnen aanrichten. 

Maak ook het glazen dak schoon - dit kan een uitdaging zijn. Gebruik een trapladder en kuisgereedschap met een lange steel om veilig tot boven te geraken. Vermijd schade, gebruik een trapladder die hoog genoeg is en houd de ladder stabiel naast de serre. Plaats geen gewone ladder tegen het glas! Verwijder voorzichtig stof en bladeren van het dak en reinig vervolgens met water. 

Controleer regelmatig de goten op bladafval en voorkom verstoppingen. In het najaar is de kans groter doordat de bomen hun vruchten en bladeren laten vallen. Als ze in de afvoer terecht komen, kan dit uiteraard het regenwater blokkeren.

Check of de ramen en deuren goed werken en maak bewegende onderdelen schoon. Houd je tuinkas of serre in topconditie zodat je klaar bent voor het nieuwe plantseizoen en volop kan genieten van het moestuinieren!

Ons assortiment tuinserres

Aluminium serres

Luxe serres

Muurserres

Tunnelserres