Natuurlijke schaduw creëren in de tuin

Tijdens de zomer genieten we van heerlijke zonovergoten dagen in de tuin samen met familie en vrienden. Maar wanneer de zon genadeloos blijft schijnen, de temperaturen nog meer stijgen en de lucht broeierig begint aan te voelen, gaan we op zoek naar verkoeling. IJsjes en zwembaden worden onze beste vrienden en we gaan volop op zoek naar schaduwrijke plekjes.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we natuurlijke schaduwbronnen kunnen toevoegen in de tuin. Er zijn twee ‘bekende’ manieren om schaduw op een natuurlijke manier te creëren in de tuin. Enerzijds met een constructie zoals rozenbogen of prieeltjes, anderzijds met bomen.

Schaduw in de tuin creëren met klimplanten

Een rozenboog, pergola of prieeltje laten begroeien zorgt niet enkel voor een sfeervolle en romantische plek om onder te ontspannen, het biedt ook nog eens veel verkoeling. Warmte blijft hieronder namelijk niet hangen zoals onder een overkapping. Voor mensen die houden van een fleurige optie is deze natuurlijke schaduwbron perfect. Kies bijvoorbeeld voor rozen, clematis of Toscaanse jasmijn om over je constructie te groeien.

Nog een leuke optie, ook perfect als je veel inkijk hebt, is een raster laten begroeien met klimplanten. Zo creëer je een groene muur die je schaduw en privacy schenkt!

Natuurlijke schaduw in de tuin dankzij bomen

Bomen zijn de oudste en meest natuurlijke manier om schaduw te creëren in de tuin. Het bladerdak vormt een isolatielaag, en de fotosynthese van de bladeren zorgt ervoor dat de warmte wordt onttrokken van de omgeving. Hierdoor kan de temperatuur onder een boom enkele graden lager zijn dan onder een parasol. Wist je dat het zelfs het airco-effect van bomen genoemd wordt? Eén grote boom zou overeenkomen met 10 airco’s!

Detail van de takken en bladeren van een daplataan

Dakbomen voor schaduw in de tuin

Dakbomen of parasolbomen zijn de meest gekende optie om schaduw te creëren, hun naam zegt het natuurlijk zelf al. Deze bomen zijn speciaal gesnoeid om niet meer opgaand te groeien, maar in parasolvorm of horizontaal geleid. Niet enkel zorgen ze voor schaduw en verkoeling, ze vormen ook nog eens een leuk structuurelement in iedere tuin. De meest gekende variëteit hier is zeker de dakplataan.

TIP: Kies voor een bladverliezende variëteit als je in de winter wel graag nog licht en zon doorlaat. In een stadstuin kan een boom in dakvorm ook nog eens de inkijk van bovenaf beperken.

Bolbomen als schaduwboom

Naast dakbomen kan je natuurlijk ook nog kiezen voor bolbomen of andere bomen met een brede kroon en open structuur. Wanneer ze in de zomer vol in blad staan is het de perfecte plek om onder te luieren of spelen. Eén van de populairste bolbomen is de bolcatalpa. Het leuke aan bolbomen is dat ze vaak verkrijgbaar zijn in verschillende stamhoogtes, zodat ook jij zeker de perfecte boom voor jouw tuin kan vinden.

TIP: Kies je voor een boom maar wil je toch graag een bloemige toets? Kies dan voor bomen die bloesems krijgen in het voorjaar zoals fruitbomen.

Balcatalpa op in rij in een tuin

Heb je een kleinere tuin?

Heb je geen plaats in de tuin voor een grote boom? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheid om hoge smalle planten te kiezen. Denk hierbij eens aan bamboe bijvoorbeeld. Terwijl hun hoge takken rustig wuiven in de wind, zorgen ze voor sfeer, schaduw én privacy.

Of je nu kiest voor bomen in alle vormen, fleurige rozenbogen of gewoon een assortiment hoge planten, onze medewerkers helpen graag om jouw tuin schaduwrijker te maken!

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media