Een tuinserre kopen? Maak de juiste keuze met onze serregids.

Een tuinkas of serre is een mooie en praktische aanvulling voor elke tuin. Voor de doorwinterde moestuinier biedt een serre het hele jaar door de ideale omgeving voor het kweken van gewassen. Voor andere tuinliefhebbers fungeert het als gezellige ontspanningsruimte dankzij het vele natuurlijke zonlicht en warmte.

Met een serre kan je dus alle kanten op, maar hoe kies je nu de juiste serre voor jouw tuin? Met deze serregids helpen we je alvast op weg! Onze webshop biedt een ruim assortiment aan, voor elk type tuin(ier) en budget, je vindt er zeker wat je zoekt!

Meten is weten

De juiste serre kiezen begint bij het beantwoorden van volgende vragen: hoeveel beschikbare ruimte heb je, waarvoor wil je de kas gebruiken en wat is je budget? Zorg bij het meten van je beschikbare ruimte dat je voldoende ruimte rondom de kas hebt, zodat je ook vlot de buitenkant van de serre kunt onderhouden. Wil je een duidelijk beeld krijgen van de oppervlakte die de serre in beslag zal nemen? Zet dan de hoeken uit met paaltjes en verbind ze eventueel met draad. Zo ben je zeker dat de kas niet de hele tuin in beslag neemt.

Een aantal richtlijnen

Vind je het moeilijk om in te schatten welke afmeting je serre moet hebben? Om de zoektocht gemakkelijker te maken kan je je baseren op de grootte van jouw tuin om de modellen te bepalen die het beste passen. We delen ze op in de volgende vier groepen:

Een balkon of dakterras

Heb je geen tuin, maar wel een balkon of (dak)terras, dan kan je zeker ook je moestuincreativiteit aan het werk zetten. Er bestaan verschillende opties die speciaal ontworpen zijn om ook op kleinere oppervlaktes een moestuin te beginnen, denk maar aan een muurserre, patioserre, minituinkas, en het gebruik van potten, speciale plantzakken en kweektafels. Ideaal voor het kweken van tuinkruiden en kleine groenten zoals tomaten en aardappelen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je een beschutte en zonnige plek kiest.

Ontdek jouw opties

Een stadstuin of patio

Een stadstuin wordt veelal gekenmerkt door zijn beschutte en windstille omgeving, waar het heerlijk vertoeven is in de zon. Net als op een balkon kan je hier gebruik maken van potten en kweekbakken. Maar als de ruimte het toelaat, is een aluminium muurkas een mooie toevoeging aan jouw stadstuin. Ideaal voor het kweken van tomaten en paprika's!

Een middelgrote tuin

Heb je een zogenaamde middelgrote tuin (50-150 m²), dan heb je de mogelijkheid om een grotere kas aan te schaffen. Een zonnige locatie is opnieuw de beste plek om het binnen zo mogelijk warm te houden. Een stijlvolle aluminium geeft je tuin een luxueuze uitstraling, want het oog wil natuurlijk ook wat! Is het visuele aspect minder belangrijk, dan is een folie- of tunnelserre de ideale keuze om je groentjes te kweken.

Een grote tuin

Heb je een grote tuin (> 150 m²) dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Van koude bakken tot grote glazen serres, het is maar wat je zelf aan ruimte nodig acht voor je hobby, en waar je tijdens je vrije tijd wil vertoeven.

De verschillende soorten serres

Tunnelserre

Een tunnelserre bestaat uit een buizenframe, bedekt met UV-bestendige (groene) folie die voorzien is van ventilatie via schuifdeuren of horrengaas ramen. Het voordeel van deze modellen is dat ze licht en gemakkelijk te verplaatsen zijn, en geen fundering nodig hebben. Ideaal voor de beginnende moestuinier, want deze nemen geen grote hap uit je budget.

Aluminium tuinserre

Hecht je veel waarde aan het esthetisch karakter van een serre of kas, dan is een aluminium serre zeker iets voor jou! Ze bestaan in verschillende modellen en kleuren, zoals zwart, groen of zilver, en hebben vaak een luxueuze uitstraling. Kies voor een Victoriaanse nok voor een complete afwerking en verfijnde uitstraling.

Houten serre

De favoriet van tuinliefhebbers die een meer natuurlijke afwerking verkiezen. De basis wordt vaak vervaardigd uit cederhout dat na verloop van tijd vergrijst en een natuurlijke look krijgt.

Het juiste glas

Er is niet alleen een groot aanbod aan tuinkassen, ook naar afwerking toe krijg je een uitgebreide keuze. Zo kan je het soort glas van je serre kiezen:

Tuinbouwglas

Tuinbouwglas wordt bij de meeste serres standaard gebruikt, is de goedkoopste optie en gemakkelijk te vervangen wanneer het glas breekt.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is tot 6 keer sterker dan tuinbouwglas, en dus veiliger bij noodweer, het is de populairste soort glas.

Polycarbonaatplaten

Polycarbonaatplaten zijn zeer licht en bovendien praktisch onbreekbaar, isoleren 40% beter dan enkel glas, maar zijn niet volledig doorzichtig.

Floralux.be

Zo, nu ben je helemaal klaar om de serre van je dromen aan te kopen! Surf snel naar onze webshop, neem onze serregids bij de hand, en maak je keuze uit het uitgebreide assortiment tuinserres en kweekbenodigdheden.

Ontdek het assortiment

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven