Hoe maak ik een terrasvijver?

Water in de tuin spreekt tot de verbeelding. Een vijver hoeft helemaal niet groot of duur te zijn. Wie bijvoorbeeld een kleine tuin heeft of enkel een terras of balkon zal zeker gewonnen zijn voor de terrasvijver! Met weinig kosten en moeite krijg je op deze manier een leuk waterelement in jouw tuin.

Kies een goede kuip

Er bestaan kuipen in verschillende vormen en maten: houten vaten, stenen potten, kuipen in zink of beton, … Kies een kuip uit die je mooi vindt en die vorstbestendig en waterhoudend is. Je krijgt ook een mooi resultaat als je enkele kuipen combineert, bijvoorbeeld een 3-tal houten kuipen van verschillende hoogtes. Zorg ervoor dat de kuip minimaal 25 cm diep is. Als je vissen in de terrasvijver wilt houden, moet deze minimaal 60 cm, bij voorkeur zelfs 80 cm diep zijn. Laat je bij Floralux adviseren bij jouw keuze.

Kies een goede plek

Zet de vijver op een passende plek, zodat dit in het geheel van jouw tuin en/of terras past. Het is aangeraden om de kuip niet in volle zon te plaatsen, zodat het water niet te snel opwarmt en er minder algen gevormd worden. Zorg voor een vlakke ondergrond en leg een laag vijverlava in de kuip voor een goede biologische zuivering. Het is niet nodig om een filter te gebruiken maar het mag als je dat wenst. Een kleine pomp met fontein zorgt evenwel voor meer circulatie van het water en dus ook meer zuurstof. Wie vissen in de vijver wil, zal uiteraard ook een filtersysteem nodig hebben. Nadat je de kuip met water gevuld hebt, kan je de nodige bacteriën toevoegen aan het water om schadelijke stoffen en overtollige voedingsstoffen uit het water te verwijderen.

Voeg planten toe

In de kuip kunnen planten gehouden worden voor ondiep en laag water, zoals drijfplanten. Denk zeker ook aan waterlelies geschikt voor ondiep water en zuurstofplanten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven