Creëer jouw hitteplan in 5 stappen

Jouw tuin koel en comfortabel houden tijdens hete zomerdagen? Ons hitteplan is de sleutel tot het creëren van een optimaal verzorgde tuin tijdens een hittegolf. Van schaduwrijke plekken tot slimme beplanting en waterbesparende technieken: ontdek hoe je je tuin kunt transformeren tot een plek om te ontspannen en te genieten, zelfs bij extreme temperaturen.

Man geeft moestuingroenten water met sproeier

Water, water, water en de rest komt later!

Het belangrijkste punt van een optimale verzorging van de tuin doorheen een hittegolf is water. Zeker voor jonge of nieuwe planten en planten in pot. Maar ook vaste planten in de volle grond kunnen genieten van een verfrissend slokje.

Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat we verantwoordelijk omgaan met ons (regen)water.

Wanneer water geven?

Kies ervoor om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water te geven aan planten die het nodig hebben. Nooit overdag, want dan verdampt het water al voordat je planten de kans gekregen hebben om het op te nemen.

Hoeveel water geven?

Het is beter om enkele keren per week veel water te geven in plaats van iedere dag een beetje. Zo heb je meer kans dat het water effectief tot aan de wortels doordringt.

TIP: Door al het extra water dat je schenkt aan je planten, loop je de kans dat er voedingsstoffen wegspoelen. Het is dus een goed idee om jouw zomerbloeiers en vruchtdragende planten te voorzien van extra voedingsstoffen zodat ze nog mooier en groter zullen groeien en bloeien.

Hoe water geven?

Geef je met een gieter water? Kies er dan voor om het water meteen dicht bij de voet van de plant te gieten en niet op de bladeren. Niet enkel is het beter voor de wortels van je plant, maar zo ga je ook kleine brandplekjes op de bladeren door de zon tegen (vergrootglaseffect).

TIP: Automatische watersystemen helpen je een handje met het bewateren van jouw planten. Extra TIP: Als je een kleine dam bouwt of een fijne geul graaft rondom je plant, zal het water niet meteen langs alle kanten weglopen en dieper de grond intrekken bij jouw planten.

Van de zon naar de schaduw

Voor vaste planten wordt dit wat moeilijker, maar planten in pot kan je verplaatsen naar een schaduwrijke en frissere plek. Doordat ze in een pot zitten, zal hun bodem veel vlugger uitdrogen.

Vaste planten kunnen beter tegen de zon, maar genieten ook van de schaduw. Verwen hen dan bijvoorbeeld door een schaduwdoek of (oude) parasol boven je planten te plaatsen.

TIP: Vermijd dat je tuinserre een plantensauna wordt en neem hier ook enkele belangrijke maatregelen. Dek je serre af met een schaduwdoek of bamboemat om het licht te filteren en schaduw te brengen voor je geliefde planten binnenin. Een bak met water dat verdampt, helpt dan weer de droge lucht te verbeteren. Is het heter dan heet in je serre? Laat dan zoveel mogelijk de deur of dakramen open voor ventilatie.

2 planten in pot in de schaduw

Mulch in de border is nooit too much

Om de grond van de border, of zelfs planten in pot te beschermen tegen de hitte, kan je ervoor kiezen deze te bedekken met mulch. Denk aan compost, gras, plantenresten, bladeren of stro. Als alternatief kan je ook kiezen voor boomschors of grind.

Niet enkel zal mulch ervoor zorgen dat de grond bedekt is waardoor het vocht in de bodem langzamer verdampt, het zal ook jouw bodemleven te goede komen. Hierdoor zal de bodem nog luchtiger worden en kan hij beter water en voedingsstoffen opnemen. Mulch van organisch materiaal zal ook werken als een spons en veel water opnemen waardoor de bodem deze langer zal kunnen absorberen en vasthouden.

Fleurige fans van de droogte

Wanneer andere planten beginnen te vergaan, blijven deze droogtebestendige planten verder bestaan. Haal deze dus zeker in huis als je tijdens een hittegolf verder wilt genieten van niet enkel kleur, maar ook geur in de tuin !

  • Geranium
  • Begonia
  • Agapanthus
  • Sempervivum
  • Osteospermum
  • Lavendel
  • Dorotheanthus
2 vogels verfrissen in water

Vergeet niet je tuindieren te plezieren

Van vogels die een badje komen nemen in een schaaltje water, tot een kikker die zich kiplekker voelt in jouw (mini)vijver: tijdens een hittegolf staan we ook even stil bij het tuinleven. Voorzie schaduw en voldoende verkoeling voor huisdieren zoals kippen of konijnen.

Een schaaltje water voor vogels om in te badderen, maar ook een ondiep schaaltje voor bijtjes en andere insecten om even een verfrissend slokje te nemen. Vergeet ook niet regelmatig het niveau van de vijver te controleren en bij te vullen wanneer nodig.

Maar vooral: Geniet!

Ondanks de verzengende hitte, blijft de tuin een oase van vreugde en verkoeling. Neem een fris drankje, geniet van de planten die wuiven in het zomerbriesje, het gelach van kinderen rondom en de heerlijke geur van barbecue die zich vermengt met de fleurige geur van al de zomerbloeiers in je tuin.

Benieuwd naar onze activiteiten, aanbiedingen en inspirerende tips?

Volg ons via social media