Creëer gemakkelijk een bijvriendelijke tuin

Wist je dat bijen ontzettend nuttige insecten zijn? Naast honing, zijn bijen ook verantwoordelijk voor heel wat andere voedingsmiddelen, groenten en fruit bijvoorbeeld. Tijdens hun zoektocht naar nectar nemen bijen stuifmeel mee van de ene plant naar de andere en bestuiven zo de bloesems. Zonder hen zou onze voedselproductie kelderen. Maar ook in het grotere ecosysteem dragen ze hun steentje bij: ze zorgen ervoor dat verschillende wilde planten en bloemen niet uitsterven.

Help de bijen

Wanneer we een bijvriendelijke tuin creëren, is dat een win-situatie voor iedereen. Niet enkel is het een prachtige manier om de bijenpopulaties te ondersteunen die het niet goed doen, maar jij kan ook genieten van het vrolijke gezoem en leven in de tuin.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om jouw tuin, samen met Floralux, om te toveren tot een waar paradijs voor bijen!

Plant bijenlokkende planten

Wil jij jouw tuin echt onweerstaanbaar maken voor bijen? Plant dan bijenvriendelijke planten. Denk hierbij aan Calamintha, Geranium macrorrhizum, Caryopteris, Sedum, Heuchera, Stachys, Buddleja en Crataegus. Bloembollen zoals Allium en Krokus (te planten in het vroege najaar) zijn ook een optie. Wil je graag planten met een dubbel doel? Kies dan voor kruiden zoals oregano, munt, tijm of komkommerkruid. Onze medewerkers tonen je graag welke planten echte favorieten zijn.

Zaai inheemse bloemenmengsels

Naast aanplanten, kan je er ook voor kiezen om te zaaien. Zaai bloemenmengsels die veel stuifmeel en nectar opbrengen. Dit kunnen meerjarige bloemen zijn, maar éénjarigen zoals klaprozen en kamille zijn ook een optie. Kies zeker een inheems mengsel voor onze lokale bijtjes. ;)

Maai mei niet en langer…

Je kan er ook voor kiezen om je gazon minder frequent te maaien. Hierdoor geef je de kans aan paardenbloemen, klaver en madeliefjes om te bloeien, deze zijn zeer waardevol voor bijen.

Hang insectenhuisjes en -hotels op

Creëer in jouw tuin verschillende nestgelegenheden. Bijen nestelen graag in gaatjes en holle stengels. Deze vind je dus vaak terug in de insectenhotels bij Floralux.  

Voorzie een waterbron

Plaats in je tuin een ondiep schoteltje of vogelbadje en vul deze met water en enkele stenen. Zo kunnen bijen op een veilige manier genieten van een slokje water. Dit is vooral belangrijk tijdens warme zomerdagen.

Vermijd pesticiden

Gebruik in jouw tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen om plagen en ziekten aan te pakken. Dit kan een negatief bijgevolg hebben voor alle bestuivers in jouw tuin. Kies eerder voor natuurlijke middelen of meststoffen.

Een bijvriendelijk paradijs

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je jouw tuin transformeren in een bijvriendelijk paradijs dat niet alleen bijen aantrekt, maar ook andere nuttige bestuivers zoals vlinders en hommels. Het is een kleine inspanning, maar maakt een grote impact op de biodiversiteit. Iets waar we met Floralux volledig achter staan.

 • Start jouw ecologisch verhaal

  En nu helpen wij ook jou graag op weg naar een groene tuin vol leven. Een tuin die wemelt van de vogels, vlinders, hommels of bijen: het is niet alleen leuk voor ons maar ook voor Moeder Natuur. Van de moestuin tot de siertuin of het interieur: ecologisch leven is helemaal niet moeilijk

  Ontdek de tips

 •  

   

   

   

   

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven