De Chrysant: meer dan enkel een kerkhofplant

De chrysant wordt vaak aangekocht in het najaar om rond de periode van Allerheiligen op het graf van onze geliefden te plaatsen. Dit is een traditie die zijn oorsprong vindt bij de Grieken. Zij gebruikten chrysanten al als bescherming tegen demonen en plaatsten ze daarom vaak als grafbloem.

Fleurige bloeiers

Maar chrysanten zijn veel meer dan dat: het zijn waar je lange tijd plezier van hebt. Je vindt de chrysant terug binnenshuis als snijbloem in boeketten en als kamerplant. Potchrysanten sieren het terras of de voordeur en tenslotte kunnen bepaalde chrysanten ook in de tuin in volle grond geplant worden.

Soorten Chrysanten

Er bestaan veel verschillende soorten en vormen chrysanten. Maar de meest bekende blijft toch de bolchrysant of Chrysanthemum Indicum. Chrysanten dragen bloemen in de meest uiteenlopende kleuren: geel, oranje, rood, bruin, lila en niet te vergeten de tijdloze witte chrysant.

Chrysanten verzorgen

Chrysanten planten

Als je chrysanten in de tuin (bijvoorbeeld de bolchrysant) wilt plaatsen, moet je ze op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon planten. Ze verkiezen een voedselrijke, goed doorlatende bodem. Geef de chrysanten regelmatig water, maar ook voldoende voeding bij rijkelijke bloei. Potchrysanten daarentegen, plaats je beter niet in de volle zon en goed beschut tegen wind en regen.

Na het planten, vragen Chrysanten maar weinig onderhoud. 

Chrysanten laten overwinteren

Sommige soorten zijn winterharde chrysanten, anderen dan weer niet. De gekende Chrysanthemum Indicum of bolchrysant is een chrysant die tegen lichte vorst kan, maar niet volledig winterhard is. Als je wilt dat je chrysanten overwinteren, zal je ze dus voor de vorst op een vorstvrije plek moeten plaatsen. Vanaf maart of april kan de plant terug naar buiten.

Winterharde chrysanten kan je na de bloei snoeien tot enkele centimeters boven de grond. Dek je winterharde chrysanten tijdens de vorstperiode af met droge bladeren en takken. Tijdens het voorjaar zal de chrysant nieuwe stengels aanmaken. Zodra de dagen korter worden, maakt de chrysant nieuwe bloemen aan.

Chrysanten kopen

Enkele redenen waarom je dus zeker een chrysant moet kopen zijn:

  • Indrukwekkende bloei
  • Grote variatie in kleuren
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Zeer goede prijs - kwaliteit verhouding

Als je op zoek bent naar Chrysanten voor in de tuin, of een potchrysant om met Allerheiligen op een graf te plaatsen, kom je best eens langs. Wij kopen onze chrysanten aan bij mensen die chrysanten kweken vol passie en met oog voor kwaliteit. Onze medewerkers helpen je graag om de juiste chrysant te kopen, en verschaffen je met plezier meer informatie over onze planten.

Weetjes

  • Wil je extra lang genieten van de bloeitijd van je chrysant? Haal dan steeds de uitgebloeide bloemen weg.
  • Het fantastische aan chrysanten is dat ze
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven