5 Gemakkelijke en budgetvriendelijke DIY’s voor een sfeervolle kerst

December is voor velen een dure maand. Niet enkel wil je graag jouw geliefden voorzien van een geschenkje, je wil jezelf ook verwennen met een sfeervol kerstinterieur. Gelukkig hoef een prachtig gedecoreerde kerstboom niet veel te kosten! Wij tonen je hier alvast enkele leuke DIY’s voor groot en klein om mee aan de slag te gaan.

Diy1: Pimp je oude kerstballen!

Heb je hier en daar nog enkele oude kerstballen liggen die niet meer helemaal in de kerstboom passen? Met een kleine make-over kan je ook deze dit jaar gebruiken.

Benodigdheden:

 • Jute touw
 • Lijm pistool

Optie 1

Voor de eerste leuke optie gaan we de natuurlijke kant op. Met je lijmpistool maak je het jutetouw met een klein beetje lijm vast aan de bovenkant van de kerstbal. Hierna draai je touw rond en rond de kerstbal. Zorg ervoor dat het mooi aansluit zodat de kerstbal volledig bedekt is.

Optie 2

Met de tweede optie ga je jouw kerstballen echt niet meer herkennen. Met je lijmpistool maak je een motief naar keuze. Wij kozen voor enkele lijntjes en speelse stippen. Hierna bedekken we de kerstbal en lijm met twee lagen verf voor een elegant resultaat.

Diy 2: Een papieren ster

Geen oude kerstballen op overschot? Geen probleem! Wij hebben ook heel wat leuke DIY’s die je met simpele knutselbenodigdheden kan maken.

Benodigdheden:

 • Stevig papier in een kleur naar keuze
 • Schaar
 • Lijm
 • Nylondraad
 • Naald

Hoe ga je te werk?

Van het stevig papier knip je twee stroken van 5cm breed af. Deze stroken plooi je ongeveer om de 2cm om. Na je eerste plooi, draai je de strook om en herhaal je de stap. Doe dit steeds om en om tot de volledige strook opgeplooid is. Je doet dit ook bij de tweede strook papier. Hierna kleef je de opgeplooide stroken vast aan elkaar, zodat je een cirkel bekomt.

Neem je naald erbij en maak een klein gaatje aan één kant van de papieren cirkel. Van de andere kant snij je de hoeken van de plooien in een driehoek af. Door de eerder gemaakte gaten rijg je nu de nylondraad. Span goed aan zodat de ster gevormd wordt en knoop vast. Wil je graag de ster ophangen in de boom? Maak dan nog een extra gaatje in één van de puntjes. Wil je de nylondraad wat mooier laten ogen? Voeg dan nog enkele houten kralen toe.

Diy 3: Warme wollen mutsjes

In de winter kunnen we niet zonder onze muts! En ook in de kerstboom staat deze zeker niet mis.

Benodigdheden:

 • Wol (in een kleur naar keuze)
 • Stevig papier (een leeg toiletrolletje kan hier ook een goedkoop alternatief zijn)
 • Jute touw

Maak het mutsje volgens volgende stappen

Voor één mutsje heb je een strook stevig papier nodig van ongeveer 6 cm lang en 1 cm breed. Herhaal zoveel als je wilt. Kleef de uiteinden aan elkaar zodat je een cirkel bekomt. Hierna nemen we de wol en wikkelen de wol verschillende keren rond onze hand. Als je een dik pakje wol hebt, dan haal je de wol van je hand en knip je de lussen langs één kant open.

Om het mutsje te maken nemen we één van de net gemaakte lussen wol en plaatsen deze op de papieren cirkel met de lus naar boven. Haal de lus naar de binnenkant van de cirkel en steek de uiteindes erdoor. Herhaal dit tot de volledige cirkel vol hangt. Verzamel de uiteinden wol en bind ze met een extra stukje vast. Je mutsje is nu eigenlijk af. Wil je het nog schattiger maken, dan knip je de uiteinden een beetje bij tot een pompom. Om je slinger te maken, of de muts in de boom te hangen, haal je nog een stuk touw door de dragen van de muts

Tip: Het kan ook zeer leuk zijn om je mutsjes aan een langer koord te rijgen en te gebruiken als slinger, in de boom of aan de muur.

Diy 4: Een elegante engel

Kan een lieftallige engel niet ontbreken in jouw boom? Ook hier hebben we een elegante optie voor jou!

Benodigdheden:

 • Wol
 • Grote houten kraal

1ste de wol

We beginnen met de wol en knippen er verschillende stukken van ongeveer 30 cm lang af. Plooi de stukken wol dubbel en maak ze in het midden vast. Dit wordt het lijfje van onze engel. Met een stukje nylondraad kan je de grote houten kraal bevestigen boven op de vorige knoop. Om te voorkomen dat de kraal steeds beweegt, kan je de draad er nogmaals doorsteken.

De vleugels

Hierna maken we de vleugels van onze engel. Neem hiervoor opnieuw stukken wol van ongeveer 30 cm lang. Verdeel de stukken wol in twee bundeltjes. Elk bundeltje plooi je in een lus. Neem het lijfje van de engel erbij en leg er één bundeltje wol onder, met de lus aan de linkerkant van het lijfje.

De afwerking

De tweede bundel leg je er in tegenovergestelde richting op. Dit wil zeggen, met de lus aan de rechterkant. Steek de uiteinden van het bovenste bundeltje door de lus van de onderste en herhaal dit voor de andere kant. Span goed aan, zodat alles op zijn plaats blijft. Om twee vleugeltjes te maken, snij je iedere kant recht een korter.

Bij een engel kan een aureool natuurlijk niet ontbreken. Deze maken we van een klein stukje gouden ijzerdraad die we vastlijmen in de vormen van een cirkel op de houten kraal. Je kan je engeltje zo laten, of je kan nog even het jurkje bij knippen voor een strak resultaat

Diy 5: Een trendy ster voor gevorderden

Deze laatste DIY is misschien voor de wat gevorderden onder ons, want het vraagt wel een beetje inzicht.

Benodigdheden:

 • 25 houten kralen
 • Nylondraad

 

Neem een stuk nylondraad van ongeveer 50cm lang en steek hierop tien kralen. Neem het uiteinde van je draad en haal deze in tegenovergestelde richting door de eerste kraal. Span aan en zo ontstaat je basis cirkel. Knoop alles vast zodat deze eerste stap niet meer los kan komen. Neem opnieuw twee kralen en rijg deze verder aan de draad.

Sla de eerste kraal over in de basiscirkel en steek de draad door de tweede kraal. Herhaal dit nu nog vijf keer rondom de basiscirkel. Dit vervolledigt onze tweede rij.

Nu hoeven we enkel nog de topjes van de ster toe te voegen.

Neem hiervoor opnieuw de nylondraad, haal deze door de eerste kraal van de twee rij en voeg één kraal toe. Breng de draad terug naar beneden en haal deze door de tweede kraal van de tweede rij. Herhaal deze stap opnieuw vijf keer. Knoop de uiteinden vast en je houten ster is af!

Een stukje jutetouw is een mooie manier om je ster in de kerstboom te hangen. Haal hiervoor met een naald het jute touw door één van de bovenste kralen en knoop dicht.

 • Hoe maak je een moderne kerstkrans?

  Bij Floralux zijn we fan van traditie, vooral tijdens kerst, maar geven er ook graag een moderne toets aan. Deze keer doen we dat met een kerstkrans.

  Ondek de DIY

 •  

   

   

   

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven