Wapen jezelf tegen

VLIEGENDE INSECTEN

Wapen jezelf tegen vliegende insecten

Veel insecten zoals bijen, vlinders of lieveheersbeestjes zijn welkom in de tuin. Helaas zijn er ook enkele die we niet graag in onze buurt hebben: muggen en wespen. Ze verpesten nogal eens een leuk etentje of een goede nachtrust met hun gezoem en vaak bijhorende steken. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je deze vervelende indringers op afstand houdt.

Wapen jezelf tegen vervelende insecten

Floralux heeft een uitgebreid assortiment producten die je helpen om vervelende insecten te weren. Doorheen de winkel worden ze aangeduid met de afbeelding hiernaast. Zo vind je ze snel terug en ben je zeker dat ze werken tegen onder andere muggen en wespen.

Muggen

  1. De allerbekendste remedie tegen muggen is de geur van citroen. Muggen vinden deze geur echt afstotelijk. Brand een citronellakaars, plant een citroengeranium of citroenmelisse en verspreid deze geur zoveel mogelijk.
  2. Daarnaast zijn muggen ook geen fan van kattenkruid of lavendel. Plant deze rond je terras of onder je slaapkamervenster om ze op afstand te houden.
  3. Een barbecue gepland? Rozemarijn of salie op het vuur zal de stekende indringers verjagen. Knoflook zorgt niet enkel voor een heerlijke smaak maar werkt ook goed als middeltje tegen muggen.
  4. Voor een goede nachtrust kan je enkele blaadjes munt op je huid wrijven.
  5. Een laatste tip is om stilstaand water te vermijden, hier leggen muggen graag hun eitjes in.

enkel vrouwelijke muggen steken? Ze hebben namelijk de eiwitten uit ons bloed nodig om hun eieren te ontwikkelen.

Wespen

  1. Tijdens de (na)zomer zijn wespen vaak op zoek naar etensresten waar ze van kunnen mee snoepen. Ruim daarom zo vlug mogelijk alles op of dek je eten op tijd af. Blijf ook uit de buurt van afvalbakken en fruitbomen waar fruitresten achterblijven die wespen kunnen lokken.
  2. Vaak kan je natuurlijke afstotende middeltjes vinden in je sier- of moestuin. Heb je knoflook gekweekt? Hiervan eten zal niet enkel mensen op afstand houden, maar ook wespen. Verder kan je ook nog takken van tomatenplanten of munt afsnijden en kneuzen. Lavendel ruikt voor ons heerlijk, maar wespen zijn er helemaal geen fan van. Plant deze dicht bij je terras of snij enkele takjes af en leg ze op tafel.
  3. Een doorzichtige zak water die glinstert in de zon zal wespen verjagen van plekken waar je ze niet wilt.
  4. Kies voor een wespenvanger/val: hang deze op verschillende plaatsen in je tuin op. Het liefst op afstand van je terras of andere drukbezochte plaatsen.
  5. Sla geen wespen dood: ze verspreiden feromonen die andere wespen lokken.

wespen een nest maar 1 keer gebruiken? Ze zullen dus niet terugkomen naar een oud nest.

Raak je na al deze tips nog niet van muggen of wespen verlost? Misschien helpt het dan om te onthouden dat zelfs zij een nut hebben in de natuur. Zo is de muggenlarf bijvoorbeeld een voedselbron voor verschillende dieren zoals kikkers, vissen en libellen. De volwassen mug daarentegen is een voedselbron voor verschillende vogels en vleermuizen. De mug bestuift ook verschillende planten aan de waterkanten.

Een wesp eet dan weer muggen, vliegen en spinnen. Daarnaast zijn het ook natuurlijke opruimers: ze ruimen kleine kadavers op om hun larven te voeden en ruimen dode bomen op die ze gebruiken voor hun nest. Ze worden naast bijen ook gezien als belangrijke bestuivers.