Plant nu fruitbomen of kleinfruit

Een blozend stuk fruit uit de boom plukken en je tanden erin zetten. Verrukkelijk!
Het lijkt een idyllisch beeld, maar het is meer dan ooit haalbaar in je eigen tuin.

Waarom kopen?

Niet enkel leveren fruitgewassen lekkere en gezonde vruchten gedurende de zomer en het najaar, ze fleuren ook je tuin op in het voorjaar. Met hun prachtige bloesems hoeven ze niet onder te doen voor siergewassen. En in de winter zorgt een potje confituur van je zelf gekweekte fruit voor heerlijke herinneringen aan de zomer.

Welke kiezen?

Heb je nog niet echt groene vingers? Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima voor beginners.

Heb je geen hele grote tuin, of heb je enkel een terrasje? Er zijn verschillende bomen of klein fruit struiken zoals een sierappelboompje of bessenstruik die geschikt zijn. Ze zorgen voor een kleurrijke touch én voor heerlijk smakende vruchten. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar soorten die kunnen klimmen of geleid kunnen worden zoals een druif of kiwi om een praktische maar smaakvolle afsluiting te vormen.

Waar wel op gelet moet worden is dat sommige fruitsoorten een bestuiver nodig hebben. De bestuiver is een ras dat tegelijkertijd bloeit, en de fruitgewassen bevrucht. Andere fruitgewassen, zoals kleinfruit soorten kunnen zichzelf dan weer uitstekend bestuiven, en dan heb je maar één plant van iedere soort nodig.

Geen zin om een lange relatie aan te gaan met je planten? Je kan ook kiezen voor kortlevende soorten zoals aardbeien.


Enkele mogelijkheden die je kan overwegen zijn:

Fruit:

Appel, peer, kers, pruim, perzik, nectarine, abrikoos, amandel, kaki, mispel, aardbei, moerbei, notelaar, kastanje, vijg

Klein fruit:

Trosbes, stekelbes, jostabes, braambes, bosbes, framboos, kiwi, kiwibes, druif, hazelnoot

Wanneer planten?

Vruchtgewassen worden geplant in het najaar na de bladval, ofwel in het voorjaar voordat de boom of struik begint uit te lopen omdat ze dan ‘in rust’ zijn. Grofweg gezegd is dit van november tot maart, maar niet wanneer het vriest. November is de maand bij uitstek om fruitbomen te planten.

De perfecte keuze in deze periode zijn planten in blote wortel. Niet alleen zijn ze goedkoper, ze zijn vaak krachtiger en voller dan een gelijkaardige plant in pot. Daarnaast heb je een snellere en makkelijkere inplanting.


Hoe planten?

Nadat je bepaald hebt welke fruitboom je wilt, moet je de geschikte plaats zoeken om deze te planten.

  1. De eerste stap is een kuil maken die voldoende diep en breed is, maar ook weer niet te diep want dan maakt de boom teveel wortels.
  2. Steek de steunpaal in de kuil vooraleer je de boom plant. Plaats de fruitboom in de kuil
  3. Vul de kuil op met de uitgegraven aarde gemengd met bodemverbeteraar.
  4. Goed aandrukken en water geven.

Voor kleinfruit geldt grotendeels hetzelfde. Hierbij plaats je de wortelkluit in een kuil, en vul je deze op met de uitgegraven aarde gemengd met bodemverbeteraar.