Bloembollenlasagne

Stap 1
Kies de gewenste bloemen.

In het najaar gaan we op zoek naar voorjaarsbloeiers, zoals tulp, narcis of crocus. Nadat u beslist hebt welke kleuren u wilt, kan u ook gaan kiezen of u 2 of 3 lagen boven elkaar wilt planten. Houd hierbij rekening met de bloeitijd van de bloembollen, deze staat steeds aangeduid op de verpakking. Zo combineert u bloembollen die al vroeg bloeien met andere die wat later bloeien.

Stap 2
Plant de bloembollen vanaf oktober tot eind december

Voorjaarsbloeiers dienen geplant te worden vanaf de eerste koude, vanaf oktober tot eind december.

stap 3
Plant de bloembollen in volle grond of in een pot.

U kan de bloembollen planten in de tuin in volle grond, maar ook in een pot op uw balkon of terras. Plant u de bloembollen in meerdere lagen boven elkaar.

Stap 4
Zorg voor voldoende drainage.

U kan bloembollen overal planten op voorwaarde dat de grond voldoende draineert. Voor bloembollen in een pot legt u onderaan de pot scherven of kleikorrels, voordat u de potgrond erin  doet. Zo kan het water makkelijk weglopen en zullen de bloembollen niet ‘verdrinken’.

Stap 5
Houd rekening met de afstand tussen de bloembollen.

Het is van belang dat u de bollen niet te dicht bij elkaar plant. Grote bollen zoals tulp hebben ongeveer 2-3 cm tussenruimte nodig. De wat kleinere soorten zoals crocus hebben voldoende met een tussenruimte van 1-2 cm. 
Als vuistregel voor de afstand tussen de lagen houdt u 2 tot 3 maal de hoogte van de bloembollen aan.

Weetjes
  • Geef de bloembollen regelmatig water, dit zorgt ervoor dat de bollen snel wortels vormen. Daardoor zijn de beter beschermd tegen kou en vorst.
  • Als uw pot op een balkon of dakterras staat, kan de stevige wind soms parten spelen. Kies in dit geval voor bloembollen met stevige en niet al te lange bloemstelen.
  • In de winter kan u de pot afdekken en ze wat dichter tegen het huis zetten. Terracotta potten kunnen kapot vriezen doordat de aarde in de pot uitzet door de vorst. U kan dit voorkomen door een plastic pot in de terracotta pot te plaatsen. Als u de pot binnen zet, let er dan op dat het daar niet warmer is dan 13°C.