Happy Bee-dayzzz bij Floralux

Zaterdag 25 & Zondag 26 mei

Bijenweekend

Happy Bee-Dayzzzz bij Floralux

Kom op zaterdag 25 en zondag 26 mei langs tijdens ons bijenweekend om inspiratie en ideeën op te doen voor een bij-vriendelijke tuin. Daarnaast valt er heel wat leuks te beleven voor kinderen, zoals kindermake-up van bijengezichtjes en een grote bijenmascotte. Ook de volwassen zijn we niet vergeten, tijdens onze honingdegustatie kan je proeven van heerlijke honing.

Bijen bedreigd?

Helaas is er uit onderzoek gebleken dat de bijenpopulaties drastisch dalen. Er zijn twee grote oorzaken hiervoor:

  1. Bijen komen steeds vaker terecht in minder geschikte leefmilieus. In onze samenleving hebben we steeds meer beton en gebouwen en steeds minder interessante planten en diversiteit. Hierdoor vinden bijen minder stuifmeel, wat erg belangrijk is voor hen en hun larven.
  2. Bijen sterven ook door het gebruik van pesticiden in onze tuinen en de landbouw.

Geen lekkernijen zonder bijen

Tijdens het voorjaar kunnen we terug genieten van het gezoem van verschillende bijtjes in de tuin. En dat is belangrijker dan je zou denken. De bijen zorgen voor de bestuiving van meer dan 75% van onze voeding. Denk maar aan: appelen, kersen, bessen, maar ook groenten zoals courgette of paprika. Of wat dacht je van zonnebloemolie en mosterd? Zonder bijen zouden deze producten niet meer mogelijk zijn.

Maak van je tuin een bijenparadijs

Maar gelukkig kunnen we het tij nog keren en de bijen helpen. Maak van je tuin een echt bijenparadijs dankzij volgende tips:

  1. Plant planten in de tuin om bijen te lokken. Dit kunnen zowel bomen en struiken zijn als vaste planten, bloemen en kruiden. Ook enkele onkruiden zoals klaver, paardenbloemen en madeliefjes zijn echte bijenlokkers.
  2. Hang een bijen of insectenhotel op, op een zonnig plaatsje in de tuin. Solitaire bijen vinden steeds minder plaatsen om een holletje te maken. Help ze dus door een bijenhotel op te hangen. Je hebt er zelf geen onderhouden aan, en het helpt de bijen vooruit.
  3. Naast stuifmeel en beschutting, kunnen we in onze tuinen ook een drinkplaats voor bijen en andere insecten voorzien. Vul een ondiep schaaltje met water en plaats er enkele stenen in, zodat ze er niet in kunnen verdrinken.